subota, 7. siječnja 2012.

...srnetina sa suhim vrganjima...


...vraćajući se iz spize (što će reć; nabavke prijeko potrebnih namirnica za današnji ručak), krajičkom oka opazih dida kako sjedi u sjeni podno stare smokve i gleda u mene kao u jutarnju zvijezdu na istočnom nebu...onda ranko moj, što ćemo to danas dobrog obidovat...upita starac radoznalo...najčešće ne odgovaram na ta i takva pitanja, pošto ni sam ne znam što će u konačnici od svega ispast (bez obzira što ja kuham), ali kad sam mu već ionako, samim svojim pojavljivanjem, tj. uletom u vidokrug u potpunosti sjebao koncentraciju te ga prekinuo u meditaciji pomoću koje je pokušavao postići unutarnje prosvjetljenje, rekoh: srnetinu dide, srnetinu sa...htjedoh nadodati; suhim vrganjima, ali se u zadnji čas predomislih, znajući da did baš i ne ljubi gljive, a naročito ne suhe gljive, kao takve pa ostadoh samo pri goloj srnetini...jest da ponekad znam biti seljak, ali nisam kovač, ne zovem se Mišo, ne zovem se Niko, a niti Robert također, čak ni ne sličim na Čundu...jest da dida već ima poneku godinicu, ali nebi bilo zgodno da baš nakon mog ručka doživi svoju nirvanu ili nedajmubože parinirvanu, bar ne još neko vrijeme...

...vjerojatno se tog dana u Pavi (negdje na sjeveru Indije) nije radilo o vrganjima, već o tartufima, a odakle tartufi u Indiji i odakle ja znam da su upravo tartufi bili u điru...pa ne znam, kao što ne znam ni to; jeli Buda bio vegan, vegetarijanac, lacto-vegetarijanac, lacto-ovo-vegetarijanac, pesco-vegetarijanac, polu-vegetarijanac ili nije bio...ni jedno, ni drugo, ni treće, ni četvrto, ni peto, a bogami ni šesto...uglavnom, legenda nam kaže da se Buda baš na tom ručku kod Čunde otrovao hranom i to mesom divlje svinje, a spominje se sūkara-maddava...i dok su jedni to preveli kao "svinjski papak", drugi kao "svinjska poslastica", treći kao "svinjska radost", a četvrti kao "meka svinjetina", peti uopće nisu prevodili, peti su samo jeli...no onda je netko (najvjerojatnije netko iz siessaja nju delhi) provalio, da je "svinjski papak" zapravo ime gljivurine koja raste pod zemljom i koja je (u ono vrijeme bila) prava delicija, a ime je dobila kada je dotična svinja tu poslasticu iskopala svojim papkom (nakon što ju je nanjušila) kao što i dan danas iskopava tartufe, dok su fifi i garo na godišnjem ili dok ne iskoriste slobodne dane...dane koji se vuku još iz onih tamo nekih sretnijih i bezbrižnijih vremena u kojima nisu trebali strahovati za...

...i tako, vele da se siroti Buddha otrovao gljivom, a ne mesom, no usprkos tome većina njegovih vjernih sljedbenika (koliko imam čuti) je i dan-danas orijentirana uglavnom na vegetarijansku prehranu, u kojoj je gljiva (poznata i pod nazivom "šumsko meso") jedna od najvažnijih namirnica...i s pravom se sad možete zapitati, kakve veze ima cijela ova priča s mojim didom; kada on nije niti vegetarijanac niti vegan...moj did je svegan, a to samo dokazuje kako poveznica ne postoji, dobro sad, skoro da ne postoji...uostalom, nisam ni planirao didu pripremiti sūkara-maddavu, za svaki slučaj sam čak i veprovinu zamijenio srnetinom, a tartufe vrganjima, da ne bi slučajno nešto jelte, pošlo po zlu....

...tasmā...najprije napravimo jednu laganu marinadicu od: crnog vina, domaće vinske kvasine (octa/kisa/sirćeta), krupno izrezane kapule, nekoliko režnjeva nježno zgnječenog češnjaka, kolutića mrkve, peršinovog korijena, celerovog korijena uz dodatak nekoliko grančica istog, papra u zrnu, dva-tri lovorova lista i jedne malene grančice ružmarina pa u to ubacimo manje komade srnetine, pokrijemo i ostavimo da odleži preko noći na hladnom mjestu, povremeno okrećući meso, no najvažnije je da srnetina bude potpuno prekrivena marinadom, a dobro je znati i to; da nećemo baš ništa pokvariti ni ako nam srnetina odleži u pacu dan-dva, pod uvjetom da je držimo na hladnom mjestu...

...na rastopljeni maslac ubacimo šaku dimljene pancete pa kada nam panceta zamiriše, dodamo joj (ne presitno) narezanu srnetinu koju smo izvadili iz marinade, te je lagano miješajući pržimo sa svih strana nekih 15-ak minuta, tj. dok se srnetina ne počne lijepiti za dno posude, potom srnetini dodamo sve ono povrće iz marinade koje smo prethodno usitnili, promiješamo, sačekamo da povrće pusti sok koji je upilo dok se izležavalo u marinadi, zatim podlijemo temeljcem od telećih kostiju, posolimo, popaprimo, začinimo slatkom mljevenom paprikom, ljutom tucanom papričicom, sačekamo da zakuha, a onda smanjimo vatru i pirjamo (uz povremeno dolijevanje preostale tekućine iz marinade i to po potrebi) nekakvih pola sata...nakon pola sata ubacimo sjeckanu rajčicu i sve zajedno pirjamo još pola sata...suhe vrganje koje smo u međuvremenu (20-ak minuta) močili u hladnoj vodi, a potom ocijedili i narezali na trake, dodamo srnetini u kombinaciji s istom onom vodom u koju su bili potopljeni pa sve zajedno nastavljamo pirjati i idućih 30-ak minuta, zatim dolijemo kiselo vrhnje, dodamo vlasac i svježi, sitno kosani peršin, sačekamo da nam se svi sastojci prožmu a onda, teću mičemo s vatre, na nju bacimo odgovarajući poklopac i pustimo da nam srnetina "odmori" dok ne zgotovimo prilog...

...a prilog...idealan prilog uz ovo jelo bi bila palenta, polenta, pura, žganci, kukuruzna krupica ili kako god da je zvali, ionako nemorete falit, pogotovo ako je pripremite uz dodatak maslinovog ulja, svježe naribanog parmezana, usetnjenih suhih pomidora i svježeg kosanog peršina, na način da; u već zasoljenu vodu, nakon što zavrije, a prije nego u nju dodate palentu, ulijete maslinovo ulje, a potom u vodu ubacite i komadiće sušene rajčice, dok svježe izribani parmezan i peršin umiješate u palentu pred sami kraj...vjerujem da ni sam rahmetli Buddha nebi imao ništa protiv tako pripremljenog priloga pa makar ga i sam Čunda pripremio...dobar tek vam želim i zaboravite na...ma nije valjda da vjerujete kako dizni (aha, baš taj dizny za kojeg neki i dalje vjeruju kako je hiberniziran) i onaj njegov frend felix nikada nisu probali...ma nije valjda...


  2 kg. srnetine (bez kosti)...1,5 l. crnog vina...2 dcl. domaće vinske kvasine...15 dkg. suhe slanine...4-5 većih kapula...5-6 režnjeva češnjaka...2 mrkve...2-3 lovorova lista (suha)...grančica ružmarina...30 dkg. sjeckane rajčice...1 vezica peršina (s korijenom)...1 vezica selena + korijen selena...1 žlica vlasca...1 l. temeljca od telećih kostiju...1 žlica mljevene crvene paprike (slatke)...tucana crvena paprika (ljuta)...5 dkg. suhih vrganja...2 dcl. kiselog vrhnja...maslac...maslinovo ulje...palenta...sušena rajčica...parmezan...sol...papar...