nedjelja, 22. srpnja 2012.

...čokoladna torta...


...imate li i vi (kada su slastice u pitanju) svoje top tri torte...pa naravno da imate, a tko nema, pogotovo kada nastupi onaj klasični dolce tempo koji se poglavito kod mužjačke populacije javlja u skladu s prijeđenom kilometražom, tj. godinama...e pa sad, kad smo ustanovili da; što smo stariji sve češće posežemo za slatkim, ma šta god to sad značilo (a možda je razlog tome i svojevrsni kam bek u bezbrižno djetinjstvo, nešto na što nitko od nas ne može utjecati, a i sreća da ne može jer mora da je lijepo opet podjetinjiti i vratiti se sebi, prvenstveno sebi, tj. biti ono što zaista jesmo), no prije nego li nam se dogodi ta transformacija, bilo bi dobro komparirati neke tortevoćna torta - puno dobra / torta od sira - još je dobrija / čokoladna torta - najjedobrija...dakle, čokoladna torta...

...kada se tog, 10. kolovoza 1814. u Frankfurtu rodilo jedanaesto od četrnaestero djece koliko ih je napravio (tako bar kažu) staklar Johann Ulrich Matthias Nestle, malo tko je mogao pomisliti da će jedanaestorođeni Heinrich najprije svoje ime promijeniti u Henri, a potom krenuti u Švicarsku gdje će 1867. osnovati tvrtku pod nazivom: malo gnijezdo (Nestlé), koja danas izbacuje svjetski poznate brandove poput...Nescafé, Thomy, Maggi, Nesquik, Kit Kat...no najvažniji Henrijev projekt koje je i pokrenulo tvrtku, bio je zamjensko mlijeko za dojenčad...e sad, je li pravi razlog tog primarnog henrijevog cilja bio taj što se kao jedanaesto dijete nije mogao dočepati sise, to nikada nećemo saznati...

...švicarac Daniel Peter se (nakon što mu je propao posao sa izradom svijeća zbog pojave petrolejke) okreće čokoladi pa 1875. kombinacijom kakao praha i mlijeka dobiva prvu mliječnu čokoladu, a onda se (kako to obično i biva) pojavio maleni problemčić...kako iz običnog mlijeka izdvojiti vodu koju ono sadrži...Henri Nestlé, tadašnji Danielov susjed i prijatelj (na Danielovu, a i našu sreću) je već imao rješenje...umjesto običnog mlijeka, u čokoladu su umiješali kondenzirano mlijeko koje je Henri proizveo sedam godina ranije ...nedugo nakon toga, Peter osniva tvrtku koja postaje vodeći proizvođač čokolade, kako u svijetu, tako i šire, da bi samo nekoliko godina kasnije, ista ta peterova čokolada bila uvrštena među Nestlé proizvode, no ništa od svega toga ne bi ni bilo, da onaj nizozemski kemičar Coenraad van Houten 1828. godine nije patentirao hidrauličnu prešu koja je nemilosrdno mrvila zrna kakaovca pretvarajući ih u fini kakao prah, kao ni da englez Jozeph Fry 1830. nije lansirao prvi oblik čvrste čokolade...ofkors, zajedno sa sinovima...

...sve mi ovo nekako vodi prema čokoladnoj torti...no dobro, kad smo već tako odlučili, najprije se pozabavimo biskvitom, a njega ćemo načiniti na ovaj način...u odgovarajućoj posudi, zajedno sa 100 grama smeđeg cukrića i vrećicom vanilinog šećera, izmiješajte četiri žumanjka pa kada dobijete ujednačenu masu, sasvim polako joj dodavajte smjesu koju ste već ranije rastopili na vodenoj pari, a načinili je od 200 grama margarina i 100 grama čokolade za kuhanje...vrlo važno je znati, da temperatura na kojoj se topi tamna čokolada, ne smije prelaziti 50°c niti čokolada smije doći u izravni doticaj s vodom jer... četiri žlice glatkog brašna izmiješajte s jednom vrećicom praška za pecivo pa žlicu po žlicu pridodavajte smjesi ne prestajući s miješanjem...preostale bjelanjke stucite u čvrsti snijeg pa i njih drvenom žlicom dobro umiješajte u već pripremljenu smjesu...prije nego dobivenu smjesu istresete u kalup ili tepsiju (ovisi u čemu ćete peći biskvit), pokapajte je s par kapi ulja i pospite s malo brašna da se biskvit ne bi zalijepio, naravno, ukoliko već nemate papir za pečenje...zatim pećnicu zagrijte na 180°c pa sve zajedno šutnite unutra na nekih 25 do 30 minuta...

...naravno da nije nužno znati, kako se španjolski konkvistador Hernan Cortes 1528. vratio u zavičaj, nakon što je junački potaracao Azteke i maznuo im kompletnu opremu za pravljenje Xocóatla (toplog čokoladnog napitka koji se sastojao od usitnjenog kakaa, vode, vanilije i čilija)...nedugo zatim, španjolci su "stvorili" svoju verziju tog napitka, u koji su umjesto čilija ubacili cimet i šećer...nije nužno znati ni kako su španjolski kralj i kraljica s lakoćom koja zapanjuje otkantali Kolumba, kada im je dotični, početkom 15. stoljeća uletio na dvor sa zrnima kakaovca koja je skupio od visoko civiliziranih Maya, koji su btw. svake godine u travnju priređivali slavlje u čast Ek Chuaha (boga kakaa)...

...dok se biskvit peče, u posebnoj posudi, na sasvim laganoj vatri miješajte 1/2 l. slatkog vrhnja (šlaga) zajedno sa 500 grama čokolade za kuhanje, uz dodatak žlice smeđeg te vrećice vanilin šećera i to sve dok se čokolada u potpunosti ne rastopi...potom biskvit izvadite iz pećnice, izbodite ga vilicom na što više mjesta, sačekajte da se samo malo ohladi pa preko njega prelijte netom dobivenu čokoladnu otopinu, potom ga ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko sat vremena, a zatim ga parkirajte u hladnjak gdje bi trebao odležati, barem nekoliko sati...kažem trebao...

...na kraju, moramo napomenuti kako još uvijek stoji pretpostavka, prema kojoj su stari Olmeci (najstariji civilizirani narod Meksika) kuhali čokoladu još prije 2600 godina, tako da, jedina preostala nepoznanica je; tko se to prije njih verao na sva ona zimzelena tropska stabla (koja u šumama Amazone znaju izrasti i do 8 metara visine) poznata pod nazivom -theobroma cacao- što će reć...hrana bogova...no kao što već rekoh, ništa mi od svega gore navedenog ne moramo znati, želimo li pripremiti ovu, sasvim jednostavnu i nadasve ukusnu čokoladnu tortu...i da ne zaboravim, vjerojatnost da ćete nakon ovoga postati teški, da ne kažem patološki čokoladni ovisnik, identična je onoj staroj narockoj koja kaže, da od previše crne kave naraste...e pa u slast vam bilo...


600 g. čokolade za kuhanje (60% kakaa najmanje)...4 jaja...200 grama margarina...120 grama smeđeg šećera...4 žlice glatkog brašna...1 prašak za pecivo...2 vanilin šećera...1/2 l. slatkog vrhnja (36% mm)...