nedjelja, 31. ožujka 2013.

...krumpirovi kroketi...

  
...ako vas je barem jednom mjesečno (u sam cik zore) budio onaj zastrašujući, sablasno-jezivi urlik...aaaalllaa krompiraaaa...e onda nema nikakve sumnje, i vi ste nekoć živjeli u mojoj ulici, u onoj mojoj staroj ulici...no ne znam kako vi, ali ja se evo sve do danas nisam zapitao, odakle dolaze (ne krumpiri, već ti njihovi prodavači) i prodaju li oni išta drugo osim krumpira te zašto se iz njihovih gromkih grla nikada nije začulo...aaaallla kapuleee...ili...aaaallla mrkve, paprike, grejpfruta...zapravo, znam da se vi ne zamarate takvim stvarima, vas to ne opterećuje, vi se jedino možete zapitati; ma koji je sad ovo kua !?...recept za krokete (neš ti jela) ili gozba za vrane...dunque, vratimo se mi krumpirima, krompirima, kumpirima krumpijerima, patatama, krtolama, krtuljama, podzemnicama, zemljacima, tj. gomolju koji je u naš vrt došao drito s Anda i kojeg su preko-prekostari Kečuanci (bar nam tako tvrde očevici) uzgajali pred više od 7000 godina i to ne jednu, nego više vrsta, tj. sorti, a nazivali su ga sasvim jednostavnim imenom...papa...

...kečuaneri su u najmanju ruku bili čudan narod s čudnim običajima (kao da mi nismo, čudni), no bolje da smo skupili neke običaje od njihovih ljama (pljuneš na nekoga ko ti se zamjerio), nego od onih full poremećenih esmeralđana...dakle, kod pripreme kroketa, uostalom kao i kod pripreme svih ostalih jela, ima važnih i malo manje važnih stvari na koje bi trebalo pripaziti, a u ovom našem slučaju, tri su vrlo važne stavke na koje bi trebalo obratiti posebnu pozornost ukoliko želimo, a naravno da želimo u konačnici biti zadovoljni dobivenim rezultatom...rekosmo; krumpirovi kroketi...e pa krenimo redom...

- vrsta krumpira: u obzir dolazi isključivo bijeli krumpir i to onaj brašnasti/brašnjavi po mogućnosti što stariji, odležani, a nikako i nikada, niti u kojem slučaju, u ovu svrhu ne koristimo crveni ili mladi vodenasti krumpir jer s njim nećemo napraviti ništa, baš ništa, ali dobro, ako baš morate...samo da kasnije ne bi pričali okolo kako niste bili upozoreni.
- vrsta brašna: oštro pšenično brašno (tip 400) je preporuka, no i lapo-lapo kombinacija, tj. mješavina oštrog i glatkog pšeničnog brašna u omjeru 50/50 nije isključena, kao niti kombinacija s kukuruznim brašnom koje će budućim kroketima dati onu slatkastu notu 
- omjer: kuhani krumpir i brašno bi se trebali umijesiti u omjeru 3 naprema 1 (naravno, u korist krumpira) i to je vrlo bitna stavka ukoliko želimo, a želimo...

...no, najprije se nekako trebamo dočepati krumpira, ako mislimo, a izgleda da mislimo, pripremati kroketiće...živite li primjerice na srednjem ili južnom jadranu, bliski susrest s ličkim krumpirom vam je zagarantiran pošto one tete na pijaci najčešće prodaju samo oriđiđi "lički" krumpir, a lički krumpir je zajednički nazivnik za svaki onaj krumpir koji šleperom prođe kroz liku...no samo rijetke picajzle idu za tim da je isti taj krumpir dobio etiketu "lički" zahvaljujući jakoj buri koja je sinoć zatvorila jadransku magistralu pa je krumpir (koji je prije par dana doplovio brodom iz egipta ili sa cipra) morao na tržnicu zaobilaznicom, preko like...e sad, ako baš nemamo vlastitih krumpira ili ako već ranije nismo uspjeli (iz susjedovog podruma, drvarnice, šupe, garaže) iskopati bar kilu starog krumpira, najbolje bi bilo da pripremu kroketa odgodimo za...tamo neki drugi put, tj. dok susjed ne nabavi odgovarajuće krumpire i pohrani ih na za to predviđeno mjesto...

...pošto baš nikad (pa tako niti ovaj put), nisam posumnjao u vašu sposobnost nabavke namirnica, možemo odmah krenuti s pripremom kroketa...krumpir najprije operemo, a onda ga neoguljenog stavljamo kuhati, kuhamo ga u nezasoljenoj vodi od 30 pa do 45 minuta (ovisno o njegovoj veličini) i pritom pripazimo da nam se krumpir ne raskuha, zatim ga ogulimo (čim se ohladi toliko da ga možemo držati u ruci) pa ga protisnemo ili naribamo koristeći ribež, kad već nemamo štrukapatat, tj. gnječilicu za krumpir...potom naribanom krumpiru dodajemo jaja, maslac, sol, svježe ribani parmezan i svježe ribani muškatni oraščić, dok brašno dodajemo postupno...sve zajedno izmiješamo i mijesimo dok ne dobijemo tijesto koje će se odvajati od stijenki posude, potom tijesto izvadimo, oblikujemo ga u štrucu i ostavimo na pobrašnjenu podlogu da odleži malo, ali malo...

...nakon 10 do 12 minuta tijesto razdijelimo na više "loptica" pa od tih loptica pravimo valjke debljine (srednjeg) prsta, potom valjke režemo na dužinu od oko 5-6 centimetara  i paniramo (brašno, jaje + mlijeko, krušne mrvice) te pržimo u dubokoj masnoći...kada nam kroketi dobiju zlatno-žutu boju, vadimo ih na salvetu koja će upiti višak masnoće i poslužujemo uz...ma s čim god želite ili mislite da bi se dobro slagali, primjerice; dobro ih možete "prodat" uz bilo koju vrstu gulaša, a pogotovo onog od divljači ili recimo uz šnicle u šugu (saftu) pa uz pileći ili pureći file "sakriven" u umaku od buđavog sira (gorgonzola/roquefort/danablu/stilton), možete i uz umak od gljiva (vrganji/šampinjoni), umak od borovnica, kiselog vrhnja, slatkog vrhnja ili uz bilo koji umak na bazi vrhnja ili majoneze, ma s čim god da ih sparite, nikako nemorete falit, kroketi uvijek prolaze...

...da li su kroketi izvorno rvacki, tj. da li je prve krokete izradila stanovita gospođa Kata (nakon što je s onim gospodinom pobrala celer, ne čekajući da se pojavi mjesečina) te istima, poradi izlaska na inozemno tržište nadjenula prigodan naziv; cro-kety...nikad nije potvrđeno, kao što nikada nismo dokučili, je li one prve kroasane umijesio pekar hrvatskog podrijetla koji je snivao stoljetni hrvatski san (mijesio ih je valjda u noćnoj smjeni pa zbog toga kroasani imaju onaj svoj prepoznatljiv oblik...oblik polumjeseca), niti smo ikad dokučili, je li kroasane od istog tog umornog i noćnim radom iscrpljenog hrvata (valjda dok je jednog popodneva u svojoj podstanarskoj sobici od dva kvadrata spavao snom pravednika) maznuo nakakav lukavi austrijanac ili čak više tih nekakvih austrijanaca, a kasnije od austrijanaca, oni koji se sad kurče croissantom; sveprisutni francuzi...u svakom slučaju, ja na sve ovo samo mogu reći, krećite u akciju čim začujete ...aaaalllaa krompiraaaaaaa...i naravno, dobar tek vam želim...


900 g. bijelog krumpira (stari/brašnasti)...300 g. brašna (oštro tip 400)...4 jaja (2 za tijesto, 2 za paniranje)...50 g. maslaca...150 g. sira za ribanje (parmigiano reggiano/grana padano)...1 žličica muškatnog oraščića...1 dl. mlijeka...krušne mrvice (prezla)...ulje...sol...