nedjelja, 31. ožujka 2013.

...kroketi...

  
...ako vas je barem jednom mjesečno (u sami cik zore) budio onaj jezivi urlik...aaaalllaa krompiraaaa...e onda nema nikakve sumnje, i vi ste nekoć živjeli u mojoj ulici, u mojoj staroj ulici...no ne znam kako vi, ali ja se evo sve do danas nisam zapitao, odakle dolaze (ne krumpiri, već ti njihovi prodavači) i prodaju li oni išta drugo osim krumpira te zašto se iz njihovih gromkih grla nikada nije začulo...aaaallla kapuleee...ili...aaaallla mrkve... zapravo, znam da se vi ne zamarate takvim stvarima, vas to ne muči, vi se jedino možete zapitati, ma šta sad ovaj ovdje drobi, odlučio je napisati recept za krokete (neš mi ti jela) a krenuo je kao da u najmanju ruku piše...gozbu za vrane...dunque, vratimo se kroketin.

...kod pripreme kroketa, uostalom kao i kod pripreme svih ostalih jela, ima važnih i malo manje važnih stvari na koje bi trebalo pripaziti, a u ovom našem današnjem "kroketi" slučaju, tri su vrlo važne stvari na koje bi trebalo obratiti posebnu pozornost želimo li u konačnici biti zadovoljni dobivenim rezultatom...dakle:
- vrsta krumpira: bijeli krumpir (po mogućnosti stari; brašnasti)... 
- vrsta brašna: oštro brašno (pšenično; tip 400)... 
- omjer krumpira i brašna: 3 naprema 1 (u korist krumpira)...

...najprije se nekako trebamo dočepati krumpira...živite li primjerice na srednjem ili južnom jadranu, bliski susrest s ličkim krumpirom vam je zagarantiran pošto one tete na pijaci najčešće prodaju samo oriđiđi "lički" krumpir, a lički krumpir je zajednički nazivnik za svaki onaj krumpir koji šleperom prođe kroz liku...no samo rijetke picajzle idu za tim da je isti taj krumpir dobio etiketu "lički" zahvaljujući jakoj buri koja je sinoć zatvorila jadransku magistralu pa je krumpir (koji je prije par dana doplovio brodom iz egipta ili sa cipra) morao na tržnicu zaobilaznicom, preko like...e sad, ako nemamo vlastitih krumpira ili ako baš nikako nismo uspjeli (iz susjedovog podruma, drvarnice, šupe, garaže ili vrta) iskopati bar kilu starog krumpira, najbolje bi bilo pripremu kroketa ostaviti za...tamo neki drugi put, tj. za...dok susjed ne nabavi odgovarajuće krumpire...

...no pošto ja nikad (pa tako niti ovaj put), nisam sumnjao u vašu sposobnost nabavke namirnica, možemo krenuti s pripremom kroketa...krumpir najprije operemo, a onda ga neoguljenog stavljamo kuhati, kuhamo ga u nezasoljenoj vodi od 30 pa do 45 minuta (ovisno o njegovoj veličini) i pritom pazimo da nam se krumpir ne raskuha...zatim ga ogulimo (čim se ohladi toliko da ga možemo držati u ruci) pa naribamo koristeći ribež, naribanom krumpiru dodamo brašno, jaje, šaku soli, maslac, svježe ribani parmezan i muškatni oraščić...sve zajedno izmiješamo i mijesimo dok ne dobijemo tijesto koje će se odvajati od stijenki posude, potom tijesto izvadimo, oblikujemo ga u štrucu i ostavimo na pobrašnjenu podlogu da malo odleži...

...nakon 10 do 15 minuta tijesto razdijelimo na više "loptica" pa od tih loptica pravimo valjke debljine (srednjeg) prsta, potom valjke režemo na dužinu od oko 5-6 centimetara  i paniramo (brašno, jaje + mlijeko, krušne mrvice) te pržimo u dubokoj masnoći...kada nam kroketi dobiju zlatno-žutu boju, vadimo ih na salvetu koja će upiti višak masnoće i poslužujemo uz...ma s čim god želite ili mislite da bi se dobro slagali, primjerice; dobro ih možete "prodat" uz bilo koju vrstu gulaša, a pogotovo onog od divljači pa recimo uz pileći ili pureći file u umaku od gorgonzole, šampinjona, borovnica, kiselog vrhnja...ma s čim god da ih sparite, nikako nemorete falit...

...da li su kroketi izvorno rvacki, tj. da li je prve krokete izradila stanovita gospođa Kata (nakon što je s onim gospodinom pobrala celer, ne čekajući da se pojavi mjesečina) te istima, poradi izlaska na inozemno tržište nadjenula prigodan naziv; cro-kety...nikad nije potvrđeno, kao što nikada nismo dokučili, jeli prve kroasane umijesio pekar hrvatskog podrijetla koji je snivao stoljetni hrvatski san (mijesio ih je valjda u noćnoj smjeni pa zbog toga kroasani imaju onaj svoj prepoznatljiv oblik...oblik polumjeseca), niti smo dokučili, jeli kroasane od istog tog umornog  hrvata (valjda dok je spavao snom pravednika) maznuo nakakav lukavi austrijanac ili čak više tih nekakvih austrijanaca, a kasnije od austrijanaca, oni koji se sad kurče croissantom; sveprisutni francuzi...u svakom slučaju, ja na sve ovo samo mogu reći, krećite u akciju čim začujete...aaaalllaa krompiraaaaaaa...i dobar tek vam želim...


900 g. bijelog krumpira (starog)...300 g. brašna (oštrog)...3 jaja (1 za tijesto, 2 za paniranje)...50 g. maslaca...150 g. sira (parmigiano reggiano ili grana padano)... muškatni oraščić...mlijeko...krušne mrvice...ulje...sol...   

1 komentar: