petak, 20. rujna 2013.

...ri-za bianco...


...kažu da broj 7 predstavlja savršenstvo i da ga u bibliji možemo pronaći čak 562 puta uključujući i izvedenice kao što su sedmi ili sedmice...moram biti iskren i priznati kako nisam stigao prebrojiti sve biblijske sedmice, tako da ne mogu potvrditi navedeno, no čuo sam da je bog stvarao zemlju sedam dana i da postoji sedam pečata, čuo sam i za sedam patuljaka, sedam samuraja i sedam sekretara skoj-a, ali čisto sumnjam da se ti patuljci, samuraji i sekretari mogu pronaći u bibliji, čuo sam i za sedam smrtnih grijeha i sedam svetih sakramenata, vidio sam svih sedam duginih boja, znam da zbroj brojeva suprotnih stranica kocke uvijek iznosi sedam i da bi bilo dobro; dobiti sedmicu na lotu, bio sam u svih sedam kaštela, ali nisam na svih sedam kontinenata, kao što se nikada nisam stigao popeti na svih sedam rimskih brežuljaka, gledao sam sedam psihopata, ali još uvijek nisam vidio svih sedam svjetskih čuda, koja su nekim "čudom" metastazirala pa im se broj, gle čuda; popeo na trideset, a onda su 2007. čudesa reducirana pa ih je opet ostalo samo sedam, novih sedam svjetskih čuda, a jedno od njih je i...kineski zid...

...a kada je još tamo neke, točnije 1981. godine Car Rington, širem puku puno poznatiji kao Blake, utemeljio prvu coloradšku dinastiju (u Denveru, a gdje bi drugdje) nitko nije niti mogao zamisliti da će ta njegova dinastija trajati punih 9 godina, tj. 9 sezona...čak niti prva mu žena alexis, kao ni ona druga krystle, nisu vjerovale da će im poći za rukom pojaviti se ni manje ni više nego točno 220 puta kao sudionice kraćih događaja unutar šireg zbivanja...doduše, jedini koji se pojavio u baš svakom od spomenutih 220 slučajeva je sveprisutni car rington...blejk aleksander carington...e pa svaka ti dala care...

...a kada je još tamo neke, točnije 1493. godine Car Ming, tj. jedan od mingova iz čuvene istoprezimene kineske dinastije započeo s izgradnjom, točnije s rekonstrukcijom velikog zida (ovakvog kakvog ga mi danas poznajemo) nije niti slutio da će isti taj, dugi kineski zid ili kako ga kinezi nazivaju:万里长城/万里长城 što će reći; Wànlĭ Chángchéng ili u slobodnom prijevodu; zid dug 10 000 lia, samo nekoliko stoljeća kasnije postati jedno od 7 svjetskih čuda tj. jedno od ovih najnovijih 7 svjetskih čuda...e pa svaka ti dala care... 

...tajna dugovječnosti zida starog više od 2000 godina zapravo leži u riži, ali ne u onoj riži kojom su se hranili bauštelci, već u ljepljivoj riži kojom su kinezi inkartavali veliki zid i koju danas u svojoj ponudi nemaju čak niti bolje opskrbljeni građevinski centri, a o trgovačkim da i ne govorim...no što je tu je, tako ljepljive riže više nema, ali zato imamo bijele, imamo crne, imamo crvene, imamo smeđe pa čak i zlatne riže, no nju vam baš i ne bi preporučio pošto je ona, kako kažu, čisti ge-em-o...osim po boji, rižu razlikujemo i po obliku; kratko zrno, srednje zrno i dugo zrno i nije baš svejedno (premda ne idemo u lov na veprove) koje zrno ćemo odabrati, odlučimo li se za pripremu riže na sljedeća dva načina, a ako mene pitate; arborio...arborio bijela riža dugog zrna, dostupna je gotovo svima i idealna je za pripremu riže na bijelo, tako da jedina nedoumica koja preostaje i koja se javlja svaki put kada se odlučimo za rižu: integralna ili rafinirana...up to you...

...način prvi...u posudu, koju smo namijenili za kuhanje riže ulijemo vodu, posolimo je i pustimo da zakuha pa kada je voda zakuhala, ugasimo vatru te ubacimo rižu koju smo prethodno oprali (rižu peremo u nekoliko voda, tj. sve dok nam voda u kojoj se riža pere ne bude bistra), poklopimo posudu i ništa više ne diramo idućih dvadeset minuta, ništa osim radija pošto uvijek nešto mora svirati, bar kod mene...nakon dvadeset minuta rižu isperemo pod mlazom hladne vode, vratimo u posudu za kuhanje, dolijemo vode, ali tek toliko da prekrije rižu te ubacimo kockicu maslaca, zatim pustimo da (otklopljeno) kuha na laganoj vatri, sve dok riža u potpunosti ne ostane bez tekućine...važno je napomenuti da se riža ne miješa i da je treba (nakon što je tekućina iskuhala) poklopiti i ostaviti sa strane, da odleži desetak minuta, kao i da posuda u kojoj kuhamo rižu, treba imati deblje dno (koje će spriječiti moguće lijepljenje riže) da ne bi bilo: džaba si krečio, moj jarane...

...e pa kad smo već došli do zida, spomenimo i one neke činjenice koje veliki zid čine još misterioznijim...kineski zid je (uglavnom) dug 2450 km i smatra se najvećom i najdužom građevinom na svijetu...kineski zid je (zapravo) dug punih 6300 km zaključeno je nakon podrobnijeg mjerenja...kineski zid je (navodno) dug 7300 km te je jedina građevina na zemlji koja se vidi iz svemira i to golim okom, tvrde šaljivdžije...kineski zid je (ustvari) dug točno 8851,8 km pa ga mnogi smatraju najvećom obrambenom građevinom ikad sagrađenom...kineski zid je (prema posljednjim istraživanjima) dugačak ni manje ni više nego ravno 21196 km što znači da je dugačak u pizdu materinu...kineski zid je (kažem sad ja), baš dug...zamislite samo koliko bi vas došla legalizacija, da je nedajbože vaš...

...način drugi...rižu (arborio), baš kao i u prvom slučaju, isperemo u nekoliko voda kako bi uklonili potencijalne nečistoće i smanjili udio škroba koji rižu u procesu kuhanja čini kremastom i ljepljivom, a mi to naravno, ovaj put ne želimo...u posudu s ispranom rižom dodajemo hladnu vodu, sve dok nam razina vode ne bude dva prsta iznad riže, potom je blago posolimo, promiješamo (da se sol otopi), začinimo s dvije žlice maslinovog ulja pa stavljamo kuhati, otklopljeno i bez daljnjeg miješanja...nakon što je gotovo sva voda u kojoj se kuhala riža, isparila, tek tada možemo lagano promiješati rižu, zatim je poklopiti i ostaviti da se idućih 15-ak minuta kuha na vlastitoj pari...osim što smo danas naučili da se riža ispire u što hladnijoj vodi, ako treba i desetak puta i da se za vrijeme kuhanja ne miješa, ni u ludilu jer ne pripremamo rižot i da sa posude u kojoj smo kuhali rižu, ne dižemo poklopac, sve dok riža ne bude gotova, ne bi bilo loše znati i još par zanimljivosti, kad smo već tu, jel'...kuhamo li integralnu rižu, bilo bi dobro, prije samog kuhanja, rižu potopiti u hladnu vodu i ostaviti je da se brčka preko noći kako bi omekšala, a ujedno bi tim postupkom smanjili razinu opasnog arsena kojeg u riži ima više nego u bilo kojoj d...

...i da ne zaboravim još napomenuti kako postoje dvije bitne značajke po kojima se gore spomenute dinastije razlikuju...prva: koloradškoj dinastiji za razliku od kineske riža baš i nije bila nešto posebno napeta i ne samo riža, već im nije bilo napeto, čak ni ono što riža sa sobom povlači...i druga: Car Rington za vrijeme svoje vladavine dinastijom nije uspio podići razinu populacije iako se ne može reći da se nije trudio, dok se za vladavine dinastije Ming stanovništvo udvostručilo i to sa 100 na 200 milijuna stanovnika što nas dovodi do jednog sasvim logičnog zaključka: od riže se bolje diže...dobar tek vam želim...

riža arborio (dugo zrno)...maslac...maslinovo ulje...sol...

Nema komentara:

Objavi komentar