petak, 19. studenoga 2010.

...riblja juha...

 
...među jedno od onih standardnih jela, koja nam što smo stariji sve više pašu, svakako spada i juha...domaća, kokošja, bistra goveđa, povrtna (pogotovo onih dana kad čistimo frižider) krem juha od gljiva, krem juha od šparoga, juha od pomidora, juha od polubiži, juha od bundeve, poriluka, brokula, svatovska juha (pod uvjetom da svadba nije naša), krepka juha (ide odmah nakon svatovske) i da ne zaboravim, jedna od meni najdražih; riblja juha...izuzetno je zdrava, lagana, ukusna, jednostavna za pripremu te ne iziskuje previše vremena, vještine niti novaca, što je u današnje vrijeme svakako nezanemariva stavka, a osim toga...brige se lakše ispiru juhom, kaže ona stara židovska...

...ne treba valjda napominjati, da će riblja juha biti puno ukusnija budemo li koristili više vrsta bijele ribe i to posebice one "od kamena" kao što su kanjac, škrpun, glavoč, trlja, špar, pauk, perka...kilogram takve, miješane morske ribe na peškariji (ribarnici) možemo nabaviti za nekakvih četrdesetak kuna ili je pak srediti preko onog maminog rođaka koji pliva u tim vodama i s kojim smo (nekim čudom) u dobrim odnosima, još uvijek...a tko zna, možda nam se posreći pa ribičke dobijemo drito s obližnje koće...e u tom slučaju bi za par kilograma spomenute bijele ribe (ne plave jer plava riba će juhi dati gorak okus) bila dostatna boca vina ili nekoliko velikih piva čime bi se vratili na sam početak gospodarskog razvoja tj. prešli bi s kompliciranije (robno-novčane), na onu puno jednostavniju (robnu) razmjenu, a i bili bi poprilično sigurni da je riba, od koje namjeravamo skuhati juhu, friška...

...dakle...očišćenu i opranu ribu ubacimo u hladnu vodu kojoj smo prethodno dodali maslinovo ulje i malo čistog mora (naravno, samo ako smo u mogućnosti doći do čistog i bistrog mora jadranskog)...na dvije litre vode, dodamo oko dva decilitra mora, što će reći, jednu desetinu...nekoć davno sam to vidio od jednog bodula, e sad, je li on ono bio; bročanin s brača, foranin s hvara, mlječanin s mljeta ili korčulanin s korčule, to vam zaista ne bih znao reći, no to uostalom nije niti važno za ovu našu priču, ali zato znam, tj. siguran sam da nije bio; niti krkan s krka ni kreten s krete, kao što znam da riblja juha s morem ili bez mora nikako nije niti može biti ista, no nećete valjda sad (ako ste iz županje ili krapine) skočiti do karlobaga po malo mora ili čekati da vam plavuša iz podstrane po galebu pošalje litru mora kako bi si skuhali juhu jer to bi (pretpostavljam) poprilično trajalo, a i riba bi izgubila na svojoj svježini, no u povjerenju vam mogu reći, da galebovi više nisu ono što su nekad bili, ali nisu ni plavuše...

...kapulu, mrkvu i češnjak izrežemo na što tanje ploške te ih dodamo ribi, selen i peršin ne usitnjavamo već samo prelomimo pa ubacimo zajedno s nekoliko zrna crnog papra i listom lovora, naravno bez soli ako smo se u međuvremenu dočepali mora...pomidor (po mogućnosti što zreliji) razrežemo na četiri dijela, a krumpir na sasvim sitne kockice koje također dodamo u juhu, zatim juhu "podebljamo" sa čašom suhog bijelog vina te na kraju ubacimo i dvije do tri ploške svježeg limuna (ovisno o ukusu), koje osim što imaju funkciju da "vežu" ribu i ne dozvole joj da se prije vremena raspadne, juhi daju onu specifičnu aromu...nakon što smo sve sastojke potrpali u teću, upalimo vatru, pa kad nam juha zakuha, smanjimo vatru na najjači minimum te nastavljamo kuhati idućih dvadesetak minuta...

...ako poželimo sačuvati ribu, u slučaju da smo se ipak na neku foru uspjeli dočepati lijepih i velikih komada oborite ribe poput orade, brancina, škarpine, grdobine ili pak neprikosnovene kraljice lešade kirnje, koju kasnije namjeravamo poslužiti uz blitvu, lešo krumpir ili neku od svježih salata, onda najprije pustimo da povrće malo prokuha pa tek onda ubacimo ribu jer nam se tada riba neće brzo raspasti (riba se u hladnoj vodi brže raspada)...nakon dvadesetak minuta kuhanja na sasvim laganoj vatri (može proći i koja minutica više, ovisno o kvaliteti ribe) izvadimo ribu iz juhe i odložimo je sa strane, zatim juhu procijedimo, a povrće koje se kuhalo zajedno s ribom sasvim lagano protisnemo kroz gusto sito...osim protisnutog povrća, u već procijeđenu juhu ubacimo i jednu šalicu isprane riže pa nastavljamo kuhati na laganoj vatri...za to vrijeme (dok nam riža kuha) pažljivo odvojimo ribu od kostiju, sačekamo da se riža zgotovi pa očišćene komadiće ribe vratimo natrag u juhu...prije samog posluživanja, juhu (po svom guštu) začinimo svježe kosanim peršinom i s par kapi maslinovog ulja...

...e pa u konačnici, više sam ja vremena ulupao na pisanje, nego što ćete vi potrošiti na pripremu ove jednostavne riblje juhe, u slučaju da ste ipak odlučili pripremati je na ovakav način, ali pod uvjetom da ne čekate galeba ili plavušu koja će u vaš dom donijeti miris mora - okus ljeta...no ne bi bilo loše znati, da ovakva riblja juha u kombinaciji s morem, uz sve drugo, sadrži i jod koji je neophodan za pravilan rad štitnjače te tvari koje djeluju protuupalno na sluznicu probavnog trakta i crijeva, kao što ne bi loše znati i to; da je riblja juha samo primo piatto (predjelo) tako da ćete se za secondo ipak morati pobrinut sami, ukoliko onaj manin rođak nije bio široke ruke, u šta čisto sumnjam...u svakom slučaju, dobar tek vam želim...


1,5 kg. miješane morske ribe (bijele)...1 kapula...2-3 režnja češnjaka...1 mrkva...1 pomidor (zreliji)...1 krumpir...1 grančica selena...vezica peršina...1 lovorov list...crni papar u zrnu...1 limun...2 dcl. suhog bijelog vina...maslinovo ulje...15 dkg. riže...sol (prema potrebi)...2 dcl. čistog mora (jadranskog)...

Nema komentara:

Objavi komentar