petak, 30. prosinca 2011.

...francuska salata...


...aloooooo ljudi ma vjerujte mi, nisam ni ja drugačiji od vas i naravno da se slažem s vama kad kažete da među tri najpoznatija francuza ne spadaju: ni maleni napoleon, ni opičeni nostradamus, ni konstruktivac eiffel s onim svojim tornjem i kipom slobode...ma ne spadaju čak ni asterix, ni obelix, a bogami ni francuska sobarica, koja obavijena chanelovim mirisnim oblakom broj pet i udobno razvaljena na povećem francuskom ležaju, u ruci grije čašu martella, dok joj se dom perignon ne rashladi, ni ne sluteći, da arsene lupin baš u tom trenutku provaljuje u njezinu novu rouge četvorku kojom su se tog jutra od slavoluka pobjede, preko elizejske poljane, uz sienu, pa sve do katedrale notre-dame dovezli ćelavi zinedine zidane i omaleni gianfranco zola te je ostavili tamo parkiranu, kontajući valjda da je to taj internat notre-dame u kojem je podvornik, tj. domar, tj. zvonar, jedan od najpoznatijh francuskih zvonara svih vremena; quasimodo, tj. da je to taj internat u kojem se školovao gianfrancov daleki prarođak, onaj tamo neki, emile...a tri najpoznatija francuska branda, naravno nakon čuvenog francuskog kruha (tzv. francuza) su: francuski ključ, francuski poljubac i bien sur...francuska salata...

...gotovo da ne postoji niti jedna veća svečanost (vjenčanje, krštenje, doček nove godine, inauguracija predsjednika kućnog savjeta, rođendan susjeda mile, onog mile sa četvrtog kata) ili bar malo značajnija proslava na kojoj vam neće ponuditi francusku salatu jer francuska salata je naprosto neizostavni segment u organizacijskoj strukturi modernog društva...naravno da danas svatko od nas ima svoju francusku i naravno da je upravo njegova francuska, što je i prirodno, najbolja i najukusnija...naravno da svatko od nas ima i svoj tajni recept kojeg čuva k'o zmija noge, jer to je recept za najdobriju francusku na svijetu, ako ne i šire, a moja francuska...moja uopće nije tajna, a priprema se ovako...

...alors...najvažniji sastojak francuske salate je; majoneza...zapravo, o njoj sve i ovisi jer bez dobre majoneze nema ni dobre francuske, a dobru majonezu ćemo napraviti tako, da u dublju posudu ubacimo tri svježa žumanjka (ako je ikako moguće od domaćih jaja), koja nam kao i svi ostali sastojci moraju biti sobne temperature, zatim im dodamo žlicu senfa, prstohvat soli i malo mljevenog bijelog papra pa uz neprekidno miješanje mikserom (na najmanjoj mogućoj brzini), žumanjcima dodajemo ulje i to kap po kap ili ga sipamo u sasvim tankom mlazu...nakon što smo "potrošili" polovicu ulja, smjesi (i dalje miješajući) polako dodajemo sok od pola ocijeđenog limuna, a onda i onaj ostatak ulja i to na identičan način, sve dok u majonezu ne umiješamo i posljednju kap...pa naravno da ovakvu majonezu možemo napraviti i u kombinaciji s maslinovim uljem i to tako da već u samom startu izmiješamo maslinovo ulje sa suncokretovim, što vam toplo preporučam...a jebote izraza...toplo preporučam...užas...

...danas se francuskom salatom naziva sve i svaštaneštojoš...počevši od svatovske, koja je napravljena od sedam kila biže, devet kila mrkve, jedanaest kila krumpira, barem pola kile majoneze i tri kisela krastavca, preko kupovne, koja ponekad zna biti i jestiva, pa sve do one alternativne, koju svatko od nas može napraviti u vlastitom aranžmanu, tj. po svom guštu, no sve te salate na koncu imaju isti zajednički nazivnik, a to je...francuska...

...u već pripremljenu majonezu umiješamo osnovne sastojke francuske salate, a to su: grašak (kojeg smo naravno, najprije skuhali), kiseli krastavci (usitnjeni) i mrkva (koju smo također skuhali)...nadalje kombiniramo prema vlastitom nahođenju, nadahnuću i inspiraciji...dodajemo redom, kukuruz šećerac, tvrdo kuhana jaja izrezana na kockice, na kockice izrezanu pečenu piletinu i šunku pa sve zajedno razrijedimo s nekoliko kapi bijelog vina, ovisno o gustoći salate...tako pripremljenu salatu možemo jesti i solo, bez obzira što je ona po vokaciji prilog i da ne zaboravim, priprema najviše ovisi o vašem raspoloženju i vašoj kreativnosti...btw. ja majonezu pravim od 3 žumanjka i 9 dcl. ulja, od čega je jedan decilitar maslinovo, a umjesto krumpira, koji je prema mnogima jedan od osnovni sastojak francuske salate, koristim tvrdo kuhana jaja, pošto mi tako salata može duže stajati u hladnjaku...naravno, ukoliko je prije toga ne pojedu...

...psssssst...ovo sad nemojte nikome reći...Lucien Olivier, belgijanac koji je radio kao šef kuhinje u moskovskom restoranu Hermitage (kojeg je ujedno bio i vlasnik) 1860. ničim izazvan, od nekud izvlači, do tada svijetu nepoznatu salatu, a svekoliko pučanstvo koje obitava na ovim prostorima (također ničim izazvano), njemu u čast tu salatu nazove; francuska salata...bien, znam da to nema veze s mozgom, al' jebiga...Салат Оливье, tj. Olivierova iliti Ruska salata ostala je upamćena po tome da uopće nije upamćena, a uostalom, nije niti mogla biti upamćena kad Lucien nikada, nikome (tako bar kažu), nije otkrio od čega se točno sastojala, a zašto i bi pa njegova je...uglavnom, recept se i dan danas nalazi negdje na starom Vvedenskom groblju, tvrde štovatelji moskovskaya osobaya vodke, te dodaju da često znaju vidjeti Luciena gdje noću šeta Vvedenskoyem i kako tražeći nešto šapuće...majkumumilu, gdje li sam ga zaturio, mora da je tu negdje...

...jeste li sigurni da je onaj francuski ključ s početka ove naše priče baš francuski ključ ili da je francuski poljubac baš-baš francuski...niste više sigurni, jelda...ali zato možete biti sigurni, da će ova naša "francuska" salata, koju napravimo prema gore napisanom receptu biti najdobrija francuska salata ikad...francuska salata, aha...bon appétit...


8 dcl. suncokretovog ulja...1 dcl. maslinovog ulja...3 žumanjka (za majonezu)...1 limun...1 jušna žlica senfa (estragon)...mljeveni bijeli papar...sol...300 g. graška...300 g. mrkve...300 g. kiselih krastavaca...200 g. kukuruza (šećerac)...5 jaja (tvrdo kuhanih)...200 g. pilećeg filea (pečenog)...200 g. kuhane šunke...1/2 dcl. bijelog vina...

4 komentara:

  1. hahaha...ja sam se pozvala na ručak ...riblji u svakom slučaju ...i neku predivnu priču ...a ti meni tako...neka...hvala ...obožavam ninu simone...a vratit ću ja tebi to već ...samo da smislim način ...kako uvaliti neku prigondu uz tvoju klopicu ...osobno ja bih uz tu ribicu slušala neku laganicu ...kao summer in siam...poguesa ili crazy ...patsy cline...želim ti sve naj ...mada je nova godina samo još jedan datum na kalendaru...sve najbolje od srca ...la vi en rose ...

    OdgovoriIzbriši
  2. btw...ono ...toplo preporučam...se može dvojako shvatiti...kao da jedemo toplo ili ti želiš da nam pri srcu bude toplo ...osobno mrzim francusku u bilo kojoj varijanti ili ti po rvacki inačici...pa ću ovaj recept ignorirati ka da ga nisam vidjela ...

    OdgovoriIzbriši
  3. ...e jesi neka škrtica ...i ne volim te više ...

    OdgovoriIzbriši