petak, 30. prosinca 2011.

...francuska salata - à ma manière ...


...aloooooo ljudi ma vjerujte mi, nisam niti ja drugačiji od vas i naravno da se slažem s vama kad kažete da među tri najpoznatija francuza ne spadaju: ni maleni napoleon, ni opičeni nostradamus, ni konstruktivac eiffel s onim svojim tornjem i kipom slobode...ne spadaju čak ni asterix, ni debeli obelix, a bogami ni francuska sobarica, koja obavijena chanelovim mirisnim oblakom broj pet i udobno razvaljena na povećem francuskom ležaju, u ruci grije čašu martella, dok joj se dom perignon ne rashladi, ni ne sluteći, da arsene lupin baš u tom trenutku provaljuje u njezinu novu rouge četvorku kojom su se tog jutra od slavoluka pobjede, preko elizejske poljane, uz sienu, pa sve do katedrale notre-dame dovezli ćelavi zinedine zidane i omaleni gianfranco zola te je ostavili tamo parkiranu, kontajući valjda da je to taj internat notre-dame u kojem je podvornik, tj. domar, tj. zvonar, jedan od najpoznatijh francuskih zvonara svih vremena; quasimodo, tj. da je to taj internat u kojem se školovao gianfrancov daleki prarođak, onaj tamo neki, emile...a tri najpoznatija francuska branda, naravno nakon čuvenog francuskog kruha (tzv. francuza) su: francuski ključ, francuski poljubac i bien sur...francuska salata...

...gotovo da ne postoji niti jedna veća svečanost (vjenčanje, krštenje, doček nove godine, inauguracija predsjednika kućnog savjeta, rođendan susjeda mile, onog mile sa četvrtog kata) ili bar malo značajnija proslava na kojoj vam neće ponuditi francusku salatu jer francuska salata je naprosto neizostavni segment u organizacijskoj strukturi modernog društva...naravno da danas svatko od nas ima svoju francusku i naravno da je upravo njegova francuska, što je i prirodno, najbolja i najukusnija...naravno da svatko od nas ima i svoj tajni recept kojeg čuva k'o zmija noge, jer to je recept za najdobriju francusku salatu na svijetu, ako ne i šire, a ova naša, francuska salata...pa to uopće nije tajna...

...alors...najvažniji sastojak francuske salate je; majoneza...zapravo, o njoj sve i ovisi jer bez dobre majoneze nema ni dobre francuske, a dobru majonezu ćemo napraviti tako, da u dublju posudu ubacimo tri svježa žumanjka (ako je ikako moguće od onih babinih, domaćih jajca), koja bi, kao i svi ostali sastojci, trebala biti sobne temperature, zatim im dodamo žlicu dijon senfa, prstohvat morske soli i malo mljevenog bijelog papra pa uz neprekidno miješanje mikserom (na najmanjoj mogućoj brzini), žumanjcima dodajemo suncokretovo ulje i to kap po kap ili ga ulijevamo u sasvim tankom, gotovo nevidljivom mlazu...nakon što smo "potrošili" jednu trećinu ulja, smjesi (i dalje miksajući) polagano dodajemo sok od polovice ocijeđenog limuna, a onda i onaj ostatak ulja i to na identičan način sve dok u majonezu ne umiješamo i posljednju kap...naravno da ovakvu majonezu možemo napraviti i u kombinaciji s maslinovim uljem (ne nužno extra djevičanskim) i to tako, da već u samom startu pomiješamo jedan decilitar maslinovog s osam decilitara suncokretovog ulja, što vam toplo preporučam...jebote izraza...toplo preporučam...užas...

...danas se francuskom salatom naziva sve i svaštaneštojoš...počevši od svatovske, koja je najčešće napravljena od sedam kila azijskog graška, devet kila poljske mrkve, jedanaest kila egipatskog krumpira, barem pola kile ultra light zamjenske majoneze bez jaja te tri i pol kisela krastavčića koja su još prošle subote ostala na svatovskoj portadi, preko one kupovne, koja ponekad; čak zna biti i jestiva, pa sve do one alternativne, koju svatko od nas može napraviti u vlastitom aranžmanu, po svom guštu, tj. na svoj način, no sve te salate, od čega god da ih skrpali, na koncu imaju isti; zajednički nazivnik...francuska...

...u već pripremljenu majonezu, umiješamo osnovne sastojke francuske salate, a to su: grašak (kojeg smo naravno, najprije skuhali), kisele krastavce (usitnjene) i mrkvu (koju smo također skuhali)...nadalje kombiniramo prema vlastitom nahođenju, nadahnuću i inspiraciji...dodajemo redom, kukuruz šećerac koji će ovoj salati dati onu slatkastu notu, tvrdo kuhana jaja izrezana na kockice, koja koristimo umjesto krumpira, iako je prema mnogima, krumpir jedan od osnovnih sastojaka francuske salate, na kockice izrezanu dimljenu šunku (prethodno skuhanu u crnom vinu) koja će salati dati posebnu aromu i dodatnu nijansu, na kockice izrezani, pečeni pileći file (da se ne baci) pa sve to zajedno razrijedimo s par kapi bijelog vina, ovisno o gustoći salate...ovako pripremljenu salatu možemo jesti i solo, bez obzira što je ona po vokaciji prilog, a sama priprema najviše zavisi o vašem raspoloženju i vašoj kreativnosti tako da; tvrdo kuhana jaja, kojima smo zamijenili kuhani krumpir (da salata može duže stajati u hladnjaku...naravno, ukoliko je prije toga ne pojedu), možemo zamijeniti tjesteninom, možemo u salatu dodati kockice svježe rotkvice ili je osvježiti s kockicama zelene jabuke (granny smith), ma možemo što god želimo jer na kraju krajeva, kakvu god i od čega god salatu napravili (pod uvjetom da se baš striktno držimo osnovnih sastojaka), uvijek ćemo je zvati...francuskom...

...psssssst...ovo sad nemojte nikome reći...Lucien Olivier, belgijanac koji je radio kao šef kuhinje u moskovskom restoranu Hermitage (kojeg je ujedno bio i vlasnik) 1860. ničim izazvan, od nekud izvlači, do tada svijetu nepoznatu salatu, a svekoliko pučanstvo koje obitava na ovim prostorima (također ničim izazvano), njemu u čast tu salatu nazove; francuska salata...bien, znam da to nema veze s mozgom, al' jebiga...Салат Оливье, tj. Olivierova iliti Ruska salata ostala je upamćena po tome da uopće nije upamćena, a uostalom, nije niti mogla biti upamćena kad Lucien nikada, nikome (tako bar kažu), nije otkrio od čega se točno sastojala, a zašto i bi pa njegova je...uglavnom, recept se i dan danas nalazi negdje na starom Vvedenskom groblju, tvrde štovatelji moskovskaya osobaya vodke, te dodaju da često znaju vidjeti Luciena gdje noću šeta Vvedenskoyem i kako tražeći nešto šapuće...majkumumilu, gdje li sam ga zaturio, mora da je tu negdje...

...jeste li sigurni da je onaj francuski ključ s početka ove naše priče baš francuski ključ ili da je francuski poljubac baš-baš francuski...niste više sigurni, jelda...a jeste li sigurni da su french fries (prženi krumpirići, u narodu poznati kao pomfritić) baš francuski...a jeste li sigurni da je najveća, najprestižnija i najteža biciklistička utrka na svijetu (tour de france) isključivo francuska...možda niste sigurni u sve navedeno, ali zato možete biti sigurni, da će ova naša "francuska" salata, ako je napravimo prema gore napisanom receptu, biti najdobrija francuska salata ikad...aha, francuska salata...bon appétit...


8 dl suncokretovog ulja...1 dl maslinovog ulja...3 žumanjka (za majonezu)...1 limun...1 jušna žlica senfa (dijon)...mljeveni bijeli papar...sol...400 g graška...400 g mrkve...400 g kiselih krastavaca...200 g kukuruza (šećerac)...5 jaja (tvrdo kuhanih)...200 g pilećeg filea (pečenog)...200 g kuhane šunke (dimljene)...1/2 dl suhog bijelog vina...

4 komentara:

  1. hahaha...ja sam se pozvala na ručak ...riblji u svakom slučaju ...i neku predivnu priču ...a ti meni tako...neka...hvala ...obožavam ninu simone...a vratit ću ja tebi to već ...samo da smislim način ...kako uvaliti neku prigondu uz tvoju klopicu ...osobno ja bih uz tu ribicu slušala neku laganicu ...kao summer in siam...poguesa ili crazy ...patsy cline...želim ti sve naj ...mada je nova godina samo još jedan datum na kalendaru...sve najbolje od srca ...la vi en rose ...

    OdgovoriIzbriši
  2. btw...ono ...toplo preporučam...se može dvojako shvatiti...kao da jedemo toplo ili ti želiš da nam pri srcu bude toplo ...osobno mrzim francusku u bilo kojoj varijanti ili ti po rvacki inačici...pa ću ovaj recept ignorirati ka da ga nisam vidjela ...

    OdgovoriIzbriši
  3. ...e jesi neka škrtica ...i ne volim te više ...

    OdgovoriIzbriši