nedjelja, 22. srpnja 2012.

...čokoladna torta...


...imate li i vi (kada su slastice u pitanju) svoje top tri torte...pa naravno da imate, a tko ih nema, pogotovo kada nastupi onaj klasični  -dolce tempo-  koji se poglavito kod mužjačke populacije javlja u skladu s prijeđenom kilometražom, tj. godinama...e pa sad, kad smo ustanovili, da što smo stariji sve češće posežemo za slatkim (a možda je razlog tome i svojevrsni povratak u djetinjstvo, nešto na što nitko od nas ne može utjecati, a i sreća da ne može, jer mora da je lijepo opet podjetinjiti i vratiti se, prvenstveno sebi, tj. biti ono što zaista jesmo), no prije nego li nam se dogodi ta transformacija, bilo bi dobro komparirati tortevoćna torta - puno dobra / torta od sira - još je dobrija / čokoladna torta - naj je dobrija...aha, čokoladna torta...

...kada se tog, 10. kolovoza 1814. u Frankfurtu rodilo jedanaesto od četrnaestero djece koliko ih je napravio (tako bar kažu) staklar Johann Ulrich Matthias Nestle, malo je tko mogao i pomisliti da će jedanaestorođeni Heinrich najprije promijeniti ime u Henri Nestlé, a potom krenuti u švicarsku gdje će 1867. osnovati tvrtku pod nazivom Nestlé (malo gnijezdo) koja danas nudi svjetski poznate marke kao što su...Nescafé, Thomy, Maggi, Nesquik, Kit Kat...no najvažniji Henrijev projekt koje je i pokrenulo tvrtku je bio zamjensko mlijeko za dojenčad...e sad, jeli pravi razlog tog primarnog henrijevog cilja bio taj što se kao jedanaesto dijete nije mogao dočepati sise, to nikada nećemo saznati...

...švicarac Daniel Peter se (nakon što mu je propao posao sa izradom svijeća zbog pojave petrolejke) okreće čokoladi pa 1875. kombinacijom kakao praha i mlijeka dobiva prvu mliječnu čokoladu, a onda se (kako to obično i biva) pojavio maleni problemčić...kako iz mlijeka izdvojiti vodu koju ono sadrži...Henri Nestlé, tadašnji Danielov susjed i prijatelj je (na Danielovu, a i našu sreću) imao rješenje...umjesto običnog mlijeka, u čokoladu su umiješali kondenzirano mlijeko koje je Henri proizveo sedam godina ranije...

...nedugo nakon toga, Peter osniva tvrtku koja postaje vodeći proizvođač čokolade u svijetu, a i šire, da bi samo nekoliko godina kasnije, ista ta peterova čokolada bila uvrštena među Nestlé proizvode, no ništa od svega toga nebi bilo, da onaj nizozemski kemičar, onaj Coenraad van Houten 1828. nije patentirao hidrauličnu prešu koja je nemilosrdno mrvila zrna kakaovca pretvarajući ih u kakao prah, kao ni da englez Jozeph Fry 1830. nije lansirao prvi oblik čvrste čokolade...ofkors, zajedno sa sinovima...

...naravno da nije nužno znati, kako se španjolski konkvistador Hernan Cortes 1528. vratio u zavičaj, nakon što je junački potaracao Azteke i maznuo im kompletnu opremu za pravljenje Xocóatla (toplog čokoladnog napitka koji se sastojao od usitnjenog kakaa, vode, vanilije i čilija)...nedugo zatim, španjolci su "stvorili" svoju verziju tog napitka, u koji su umjesto čilija ubacili cimet i šećer...nije nužno znati ni kako su španjolski kralj i kraljica s lakoćom koja zapanjuje otkantali Kolumba, kada im je dotični, početkom 15. stoljeća uletio na dvor sa zrnima kakaovca koja je skupio od visoko civiliziranih Maya, koji su btw. svake godine u travnju priređivali slavlje u čast Ek Chuaha (boga kakaa)...

...i na kraju, moramo napomenuti kako još uvijek stoji pretpostavka, da su stari Olmeci (najstariji civilizirani narod Meksika) kuhali čokoladu još prije 2600 godina, tako da jedina preostala nepoznanica je...tko se to prije njih verao na ona zimzelena tropska stabla (koja u šumama amazone znaju izrasti i do 8 metara visine) poznata pod nazivom -theobroma cacao- što će reć...hrana bogova...no kao što već rekoh, ništa mi od svega gore navedenog ne moramo znati, želimo li pripremiti ovu ukusnu i sasvim jednostavnu čokoladnu tortu...

...dakle...najprije ćemo se pozabaviti biskvitom, kojeg ćemo načiniti na slijedeći način... u odgovarajućoj posudi, zajedno sa 100 grama smeđeg i vrećicom vanilinog šećera, izmiješajte četiri žumanjka pa kada dobijete ujednačenu masu, sasvim polagano joj dodavajte smjesu koju ste već ranije rastopili na pari, a načinili je od 200 grama margarina i 100 grama čokolade za kuhanje...četiri žlice glatkog brašna izmiješajte sa jednom vrećicom praška za pecivo pa žlicu po žlicu pridodavajte smjesi ne prestajući sa miješanjem...preostale bjelanjke stucite u čvrsti snijeg pa i njih žlicom dobro umiješajte u već pripremljenu smjesu...prije nego li smjesu istresete u kalup ili tepsiju (ovisi u čemu ćete peći biskvit) pokapajte je s par kapi ulja i pospite s malo brašna, da se biskvit nebi zalijepio, naravno, ukoliko već nemate papir za pečenje...zatim pećnicu zagrijte na 180' pa sve zajedno šutnite unutra na nekih 25 do 30 minuta...

...dok se biskvit peče, u posebnoj posudi, na sasvim laganoj vatri miješajte 1/2 l. slatkog vrhnja (šlaga) zajedno sa 300 grama čokolade za kuhanje, uz dodatak žlice smeđeg te vrećice vanilin šećera i to sve dok se čokolada sasvim ne otopi...za to vrijeme biskvit izvadite iz pećnice, izbodite ga vilicom na što više mjesta, sačekajte da se samo malo ohladi pa ga prelijte čokoladnom otopinom, potom ga ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga parkirajte u hladnjak gdje bi trebao odležati, barem nekoliko sati...i da ne zaboravim, vjerojatnost da ćete nakon ovoga postati teški čokoladni ovisnik identična je onoj koja kaže da od previše kave naraste rep...e pa u slast...


400 g. čokolade za kuhanje...4 jaja...200 grama margarina...120 grama smeđeg šećera...4 žlice glatkog brašna...1 prašak za pecivo...2 vanilin šećera...1/2 l. slatkog vrhnja...

1 komentar:

  1. ...ovo je savršenstvo bez premca !... iako ja ovo čudo od čokolade ne radim kao tortu nego kao kolač (rekli bi samo je stvar oblika...princip isti, ostalo nijanse..ehh...) u koji mi ode 800 g ...bemti..skoro kila čokolade...
    ...da samo znaš koliko mi je trebalo da skužim omjer i količinu namirnica za taj protvan koji je oveći, kako bi visina biskvita bila identična visini kreme (ne mogu reći da su pokušaji propali...načisto sam u pokušajima vrhunski uživala.. perfekcija je bila samo izlika kako bih uživala...:))).... jbt nisam normalna...
    ...lijep pozdrav... ;))

    OdgovoriIzbriši