nedjelja, 30. rujna 2012.

...ajvar...

 
...Filp je napustio Olimpiju, no da budem samo malo precizniji...filip II. makedonski, napustio je epirsku princezu olimpiju pa uletio u euridikin zagrljaj...vjerojatno nikada nećemo saznati, je li on to učinio zbog njezinog imena (stara majka se također odazivala na ime euridika /edipov kompleks definitivno isključen/) ili samo zato što je ova potonja pravila bolji ajvar od gospođe olimpijade...doduše, takvo što nikada nije potvrđeno, ali ni demantirano pa je za vjerovati kako s tim nikada nećemo biti na čistu...no bilo kako bilo, filip je (uostalom kako to i doliči svim velikim facama) svoju ljubav platio glavom ili što bi zlobnici rekli...ajvar ga došo glave...btw. naokolo se šuška, kako je njegova likvidacija naručena upravo od strane ljubomorne olimpijade epirske i njihovog sina aleksandra III makedonskog (за пријатели само Александар Велики) koji je ubrzo nakon toga, s tek navršenih 20 ljeta zasjeo na prijestolje, a do ljeta 30-og, potaracao sve što se dalo...

...Filip je napustio Olimpiju, no da budem malo precizniji...mladi bosanskohercegovački košarkaš po imenu filp (prezime poznato redakciji), napustio je ljubljansku olimpiju i vratio se u zavičaj...takoj sem si pomislil, a da nije i ovaj o'šo zbog ajvara, jer...prolazi sve, sva ljeta, zime sve, al ljubav prema ajvaru zar ne, nikada neće proć...(eh, dobri stari jimmy)...no filip II makedonac i filip krilni centar bosanac baš i nisu imali previše toga zajedničkog osim što su obojica bili u vezi s olimpijom i gajili ljubav prema domaćem, izvorno-makedonskom ajveru, onom koji je danas zaštićen (e sad mi ovo sigurno nećete vjerovati) pod imenom ajvar i to kao jedan od masu onih, baš autohtonih "slovenskih" proizvoda...i sve to zahvaljujući olimpiji, valjda...jaz pa ne vem, sploh ne vem...

...bolan Haso, što je tebi bolje: ajfon ili ajped...upita Mujo...ne znam jarane, ali meni je ajvar zakon...dakle, ovo što ćemo mi danas pripremati nije ni makedonski (iako moramo priznati da mu je najsličniji) niti srpski, niti bosanski, ni hercegovački, ni hrvatski, ni bugarski, a ponajmanje slovenski, ovo je jednostavno ajvar, moj ajvar, samo što nemam para, a i prekasno je da ga sad zaštitim...no pustimo mi sad priče čiji je on (najvažnije je da ga imamo) i 'vatajmo se posla, pošto će nam za ono što sad slijedi trebati malo više...

...makedonske, crvene rog paprike, najprije operemo i dobro posušimo (to je vrlo bitno) zatim ih stavljamo na roštilj ili u zagrijanu pećnicu te ih pečemo sa svih strana i to na najvećoj temperaturi (250° c) sve dok im kožica djelomično ne potamni i ne počne se odvajati...tako pečene paprike stavljamo u najlon vrećicu ili prigodnu plastičnu posudu sa poklopcem te ih puštamo da se pare najmanje pola sata (kako bi ih kasnije mogli lakše oguliti), potom pečene paprike očistimo od sjemenki/košpica/koštica/špica (ako to već nismo učinili prije samog pečenja, što bi vam i preporučio) pa sa njih u potpunosti odstranimo kožicu te ih ostavimo da se ocijede...ako imamo puno paprika, najbolje bi ih bilo ispeći navečer i pustiti da se ocijede preko noći, sve do sljedećeg jutra...balancane također ispečemo (u komadu) pa kada se malo ohlade, ogulimo ih i ocijedimo...time smo završili s onim najmržim i najdosadnijim dijelom rabote koja je vezana uz pripremu ajvara, no u konačnici, sav uloženi trud će vam se višestruko isplatiti, pod uvjetom da...

...pečenu, oguljenu i ocijeđenu papriku meljemo (najbolje na ručnoj mašini za meso) naizmjence s balancanama, češnjakom i ljutim feferonima...u prikladnu posudu ulijemo pola pripremljenog ulja pa mu dodamo samljevenu smjesu i sol, sačekamo da zakuha, zatim smanjimo vatru i uz neprekidno miješanje kuhamo oko dva sata, povremeno dolijevajući ostatak ulja i (po potrebi) soli, pazeći pritom da nam se ajvar ne uhvati za dno posude...ajvar je gotov kada tekućina iskuha i kad za kuhačom prilikom miješanja ostaju "brazde" tj. vidljivi tragovi...staklenke koje smo dobro oprali i sterilizirali (oko pola sata na 100'c) vadimo iz pećnice pa u njih krcamo (skroz do vrha) vruć ajvar pazeći pritom da nam staklenke budu dobro popunjene, tj. da u njima ne ostane praznine...kad smo sve staklenke napunili i zaklopili, okrećemo ih naopako (poklopac prema dolje) i vraćamo u isključenu pećnicu koju smo prethodno zagrijali na nekih 120'c te ih tamo ostavljamo preko noći...drugi dan, kada ih izvadite, možete s njima što god hoćete...


...znate što je to brinjal, jelda...znam da znate, samo što se evo baš sad, ovog trena...Ibn al-Bayṭār rođeni andalužanin bio je botaničar, farmaceut, liječnik, travar, znanstvenik, svaštanešto je bio, a vele da je bio i prvi koji je u svom ljekopisu (farmakopeji) zabilježio postojanje brinjala i to još početkom 13. stoljeća, što je izazvalo veliku zainteresiranost svekolike javnosti...zainteresiranost je bila čak tolika, da su ga Arapi već u 14. stoljeću donijeli u Španjolsku, odakle je brinjal metastazirao na Grčku, Italiju i ostale zemlje mediteranske...brinjal je porijeklom iz Indije i tamo mu tepaju da je kralj povrća, dok ga u našim krajevima jednostavno nazivaju; patlidžan ili balancana bez kojih danas, ruku na srce, ne bi niti bilo pravog ajvara...a osim što ga koristimo za ajvar, znamo ponekad napraviti i musaku ili ga baciti na gradele, onako isfetanog, no najčešće ga koristimo kao emoji/emotikon i to u onim kasnim noćnim satima, da bi nekome vizualizirali svoju trenutnu, jelte, kažu rezultati dobiveni nakon ispitivanja javnog mnijenja...možda ste pomislili da sam zaboravio...ne, nisam zaboravio na drevni kineski poljoprivredni traktat iz 544. godine u kojem se po prvi put spominje patlidžan, no tko će baš svima vjerovati...

...potiče li paprika iz uprženog ajvara ljude na agresiju ili samo djeluje poticajno na osvajačke ambicije pojedinca kao takvog, e to vam zaista ne bih znao reći, možda potiče i jedno i drugo, a i ono treće (skok u obrani), ali zato znam, da su makedonci, barem oni koje ja poznajem, svi odreda miroljubivi i da puno-puno vole ajver...dakle, uzmemo li u obzir stečeno iskustvo s makedoncima i ajvarom, doći ćemo do logičnog zaključka; kako filip II baš i nije nešto pretjerano trošio domaći ajvar, no u svakom slučaju, trošio ga je puno više od aleksandra velikog slovensk. upsss...makedonskog...dobar tek vam želim...



15 kg. crvenih paprika (rog)...5 kg. patlidžana (balancana)...3 glavice češnjaka (srednje veličine)...3-4 ljuta feferona (veličine 20-ak cm.)...9 dcl. suncokretovog ulja...3 dcl. maslinovog ulja...3-4 jušne žlice soli...svježe mljeveni papar...

Broj komentara: 5:

  1. "Dobrovljno se prijavljujem da ti rostiljam papriku, samo nemoj da me teras da je ljustim", rece ona i otvori zadnju teglu prslogodisnjeg ajvara :))
    Isti nanin recept, samo sto ja tegle posle punjenja (a pre zatvaranja) zalijem s' jos malo ulja odozgo..sigurno je sigurno :)
    Sad jos nedostaju sveze pecen hleb, beli sir i malo sobe bikarbone (za ujutru ) :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ...divno!!!...ajvar obožavam...i na isti način i ja radim u gotovo istim omjerima...jedino ne stavljam maslinovo ulje...a umjesto feferona ako sam se sjetila na vrijeme na gruntu posaditi ljute papričice onda su ipak one te koje biram...
    ...na ovaj način napravim ...hm sram me reći koliko... tegli (što je previše previše je...iako se osobno ne bih složila s ovim što se tiče ajvara..njega nikad dosta)...
    ...ali ima jedan manji "primjereniji" broj teglica u koji se nalazi ajvar koji je rađen malo drugačije...povrće se u tom slučaju nije peklo, nema ljuštenja kožice...jednostavno se očišćeno prokuha u octenoj otopini ...a dalje se radi kao na tvoj ...hm..ili na moj način... takav ajvar je malo kiselkast ali je isto odličan...neki su probajući ga ( najveći protivnici tog ajvara jer kao tak se ajvar ne radi...) ostali zatečeni koliko je zapravo dobar... ;))
    ...lijep pozdrav ostavljam...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle, jedem neku debelo rezanu salamu i pijem ...... već što pijem i dobro se zabavljam čitajući tvoje postove. Ajvar, za sada, ni u ludilu neću raditi, ali ako ću poludjeti - onda po ovom receptu. Pinala bih recept da sam doma i da imam opciju za Pin, ali nema veze, pamtim i jedan dalje:))

    OdgovoriIzbriši
  4. ...ajvar ...uvijek da...ali obzirom da ne ludujem za kuhanjem a pogotovo ajvara i sličnih delicija ...ostavi jednu teglicu ovdje na blogu ...tek probe radi ...ili mi je pošalji doma i vječno ću ti biti zahvalna ...i zbog priče i zbog ajvara ...

    OdgovoriIzbriši