subota, 25. svibnja 2013.

...starogrčka salata...


...gyros, moussaka, fasolada, souvlaki, tzatziki, horiatiki...što mislite, iza kojeg od ovih imena se krije ona čuvena salata, svekolikoj javnosti puno poznatija pod nazivom: grčka salata...ma znate ono; pomidori, kukumari, paprika, kapula, feta sir, masline, origano, kapari...naravno da znate; šarena, osvježavajuća, sočna, ukusna, hranjiva, kalorična...

...stari Zeus je bio faker i to ne običan faker već onaj incestuozan, oženio je sestru Heru koja je (osim što je bila ljubomorna do boli) znala da braco praši sve naokolo, sve što se kreće...i tako jedoga dana, Zeusu bijaše malčice dosadno, naime to večer nisu prenosili niti ligu prvaka ni ljubav je na selu pa siroti Ζεύς nije znao di će sam sa sobom i zato odluči prošetati down by the riverside, ne bi li malo razbistrio glavu...došavši do rijeke imao je što i vidjeti, prekoprekokrasna Semela (ma neee, ne ona protina kći, već semela) se brčkala u obližnjem plićaku, pokušavajući sa svog putenog tijela sprati krv kojom se zasrala dok je žrtvovala bika upravo na zeusovu oltaru...i eto tako se naš napaljeni Zeus (gledajući je krišom kroz trsku i šaš) zaljubi...ono, opet zaljubi...a jebiga...

...mislim da nema potrebe opisivati što se dalje događalo...uglavnom, braco se pretvorio u orla, semela zatrudnjela, a seka popizdila, načisto...svjedoci, među kojima se nalazio i sveprisutni Homer, ne Simpson već onaj...ho mè orōn...(onaj koji ne vidi), se kunu da nikad prije nisu vidjeli tako raspižđenu Heru, koja je čvrsto odlučila pronaći način kako da toj smrtnici Semeli dođe glave...slijedi sad čitav niz situacija koje su se tu izdogađale, no mi nećemo ulaziti u njihovu problematiku pošto nas je život naučio da gledamo svoja posla i svoje probleme, a ne tuđe, no samo ćemo još reći da je tata Zeus ipak uspio spasit prijevremena rođeno dijete...kada je skužio da djetešce neće preživjeti, dao ga je ušiti u vlastito bedro, a samo nekoliko mjeseci kasnije (po drugi put) daleko od očiju znatiželjne javnosti, rodi se maleni Dioniz...od ljutite Here čuvale su ga nimfe, sakrivši ga duboko u pećinu, čiji ulaz je štitila vinova loza koja je uvelike odredila kasniji dionizov put...

...Dioniza su mnogi voljeli, bio je omiljen jer je nudio opojni napitak pun životne radosti, postao je bog vina, plodnosti, ekstaze i naravno, hrane...kažu da dobričina nikoga nije progonio, ali su zato progonili njega, osim bolesno ljubomorne Here koja ga je pogodila ludilom i nekolicine ljubomornih muževa (jer tu se, moramo i to reći, maći dioniz zeru uvrga na ćaću), veći dio života progonila ga je i božica Dijeta, ne znam točno iz kojeg razloga se ona digla na zadnje noge, a možda onaj homeoron zna, on prati starogrčku društvenu scenu, no to sad ionako više nije važno...i eto šta ti je mitologija...grčka...

...ne kužim, zašto dozvolite da ovako odlutam...ufuram se, a vi samo šutite i puštate me da pišem...ovo je trebao biti svojevrstan zapis o jednoj od najpoznatijih salata na svijetu, grčkoj salati, a ne o tome; 'ko je koga kreso u antičkoj grčkoj...i gdje smo ono stali, e da, salata...starogrčka salata je kao i većina ostalih salata, sezonska salata, pripravljena od sezonskih namirnica, mada sad to "sezonskih" danas i nije neko mjerilo pošto nekima sezona traje kroz cijelu godinu, a nekima je sezona samo onda, kad za promjenu, imaju nešto u špagu/takujinu/novčaniku/lisnici/portafoju/kesi...dakle, starogrčka salata...

...άρα...u onu posudu, u kojoj smo već izmiješali jedan decilitar hladne vode s dvije žlice vinskog octa, tj. kvasine, ubacimo kapulu iliti crveni luk (kako god hoćete, samo gledajte da taj crveni luk bude ljubičaste boje) izrezan na tanje polumjesece te ga ostavljamo da se toća dok ne pripremimo ostale sastojke...svježi krastavac ogulimo, izrežemo na manje kockice pa ubacimo u prikladnu zdjelu, a isto učinimo i sa svježom paprikom te cherry rajčicama koje prepolovimo, potom ocijedimo onu kapulu koja je plivala u kvasini i vodi pa je dodamo već usitnjenom povrću, sve to začinimo svježe mljevenim paprom, sasvim blago posolimo jer je feta sir (kojeg ćemo tek kasnije ubaciti), već sam po sebi poprilično slan, zatim ubacujemo i nekoliko listića svježeg bosiljka, nekoliko listića svježeg origana (ako nemate svježi, dobar će biti i suhi, samo nemojte da ga nema) i u konačnici, najvažniji sastojak grčke salate, maslinovo ulje, koje bi po mogućnosti trebalo biti što kvalitetnije pošto upravo ono daje salati tu njezinu specifičnost, no osim ulja koje podiže salatu na višu razinu, dodati ćemo i dvije žlice vinskog octa (po mogućnosti domaćeg), potom sve dobro promiješati i ubaciti u frižider na...

...nakon pola sata, još jednom promiješamo salatu pa u nju ubacimo i dvije šake crnih maslina, u grčkoj se za salate uglavnom koriste znamenite Kalamata masline, a to su velike crne, uzdužno razrezane, sočne masline, bademastog oblika (vjerojatno najdobrije masline na svijetu), zatim dodamo žlicu kapara i naravno, fetači...feta sir (sir koji sadrži najmanje 70% ovčjeg i najviše 30% kozjeg mlijeka) kojeg izrežemo na prikladne kockice ili ga jednostavno iskidamo prstima pa ukrasimo salatu...dobro je znati, kako nije baš nužno da nam Φέτα sir treba biti direktno s Lesbosa (tako da nemate straha da će vas netko optužiti za diskriminaciju, homofobiju, transfobiju, bifobiju ili nedajtibože onu ksenofobiju), već će i onaj feta sir iz obližnjeg dućana biti sasvim ic okej...i da, bilo bi dobro, kada bi prije samog posluživanja, bar još jednom salatu poškropili s par kapi onog vrhunskog maslinovog ulja, kojeg smo nabavili preko debele...veze...

...naravno da ovakva salata zbog svoje hranjivosti može proći i kao solo obrok, pogotovo u one prevruće ljetne dane kada nam dođe i kao pravo osvježenje...a kolika je zapravo njezina kalorična, energetska, hranidbena ili nutritivna vrijednost, kao što već rekoh, nemam pojma, no ako netko zna, bilo bi dobro da to kaže sad ili da zauvijek šuti, jerbo nema više smisla da se mali Dioniz skriva od Dijete...i da razbijemo onu nepoznanicu s početka priče (ako je uopće i bila nepoznanica)...horiatiki ili seoska salata (seljačine će je nazvati seljačkom), širem je puku puno poznatija pod nazivom grčka salata, salata koju nikako ne možete zajebat, a sastoji se od...καλή όρεξη...


1 svježi krastavac (veći)...1 svježa paprika (zelena)...20-ak cherry rajčica...1 veća kapula (ljubičasta)...200 g feta sira...2 šake (15-20) crnih maslina (kalamata)...1 žlica kapara...svježi bosiljak...origano...maslinovo ulje...vinski ocat...sol...papar...

4 komentara:

  1. Odgovori
    1. ..ali kad odlutam, onda sam najopasniji...po sebe, naravno...:)

      Izbriši
  2. seveda! treba je vplesti zgodbo v kuhanje, čeprav samo v solato :)
    ja, meni so take odlutale teme baš dobre. in lahko bi jih bilo več :)

    OdgovoriIzbriši
  3. bome još malo pa će pasti i grčka salata!
    i super su ti ta lutanja od teme:)
    nadam se samo da tako ne lutaš dok kuhaš, pa da zagori! (ne salata, naravno)

    OdgovoriIzbriši