nedjelja, 12. siječnja 2014.

...sarma...


...sjećate li se tipa po imenu Samuel Langhorne Clemens, tipa kojeg je u kasnu jesen 1834. gospođi Janici i njezinom suprugu Maršalu Ivi donio Halleyev komet...ne sjećate ga se baš, jelda...e pa upravo je te; 1834. (prelijećući u niskom letu sjevernu ameriku) repatica ostavila Clemensovima na čuvanje osebujnog mladca koji bi rijetko kad završio započeto, uključujući i školovanje...bio je vezan uz rijeku, kažu da je na jednom od parobroda koji su plovili Mississippijem radio kao kormilar, sve dok nije započeo američki građanski rat u koji ulazi kao dragovoljac konfederacije, no ni tamo se ne zadržava dugo, a imao je vele i prijatelja iz Smiljana...sve ovo me podsjeća na nekog, nekog koga sam već negdje sreo, davno...no bilo kako bilo, Halleyeva repatica je Samu ispunila želju, te se nakon 76 godina (kako to i inače čini) vratila po njega i odnijela ga...okej slažem se, ovo nema veze s kupusom, a kamo li sa sarmom...

...ako, vraćajući se kući u sumrak, nakon napornog radnog dana u vlastitom dnevnom boravku, među svim onim praznim limenkama piva i zgužvanim vrećicama čipsa zateknete neobrijanog domesticus vulgarisa (mužjaka u najboljim godinama, ma šta god da to "najboljim" značilo...da, upravo tog mužjaka, zbog kojeg ste se vi jutros prije svitanja, sasvim tiho i na prstima iskrali iz sobe, te lagano zatvorili vrata, da mu ne remetite san) kako udobno zavaljen u fotelju (za koju ste vi štedjeli punih 9 mjeseci kako bi je mogli kupiti za pišljivih 6999 kuna i to samo zato jer je bila na akciji) s jednom rukom duboko zavučenom u one svilene bokserice "na djeda mraza" (koje su vam nekoć bile taaako sexy), a drugom na daljinskom upravljaču (11999 kuna jeftinog teveja kojeg ste vi uzeli na amerikan, na samo 24 rate), netremice zuri u teletext, očekujući promjenu rezultata i naravno, početak svjetskog nogometnog prvenstva, a jedino što ga može omesti, razbiti mu idilu, poremetiti kontracepciju i izvući iz udobnog naslonjača je; otkazivanje poslušnosti mjehura, stativa luke modrića ili sarma...stoga ne da je vrijeme, nego je krajnje vrijeme...skuhajte mu sarmu....

...došli su vam susjedi sa četvrtog i poradi dobrosusjedskih, a i onih drugi odnosa, za poklon donijeli veeeeliku, najveću glavicu kupusa koju ste ikad vidjeli, kiselog...e ovaj kupus morate probati, sami smo ga kiselili (zacvrkuće susjeda) i vjerujte nam da nema nikakve veze s onim kupovnim...a sarme, jebote susjed sarme su ufff, sarme su mrak mrakova (nadoveže se susjed, a vi mu na trenutak u samom kutku lijevog oka opazite onu luđačku iskru koja je karakteristična za napaljenog rotvajlera)...stojite i gledate u njih, gledate u vrećicu iz koje po vašem parketu kaplje rasol, gledate u onaj smrdljivi kupus dok vam na licu titra smiješak kiseliji od samog kupusa i kontate kako čim prije izbaciti iz stana i kupus i susjeda, a bogami i susjedu i to prije nego vam se digne, parket...a gdje ?!...balkon !!!...

...dobar dan susjed (pozdravi gospođa ruža sa prvog, nakon što se jedno jutro sretosmo u portunu/veži/haustoru), jel' se to kod vas čuje...ne razumijem, jel' se čuje što !? (upitah zbunjeno) koliko ja znam, nikog mi nema u stanu tako da se ništa ne može ni čuti...sa balkona susjed, sa balkona (nije se dala smesti gospođa ruža), čini mi se da se to čuje sa vašeg balkona...a bit će onda da je s mog, balkona (rekoh onako bezveze) i tek tada se sjetih, kupus, jebote kiseli kupus...ne da je vrijeme, nego je krajnje vrijeme, da skuham sarmu...

...dakle, najprije s balkona donesemo glavicu kiselog kupusa, potom izdubimo korijen pa ga nježno i s puno osjećaja izvadimo, korijen ofkors, onda pažljivo odvojimo listove te jedan po jedan provučemo kroz hladnu vodu i ostavimo da se ocijede, to radimo kako bi izbjegli dvije stvari: da nam sarme ne budu preslane i da ne budu žestoke pošto ima glavica koje znaju biti gorkastog okusa...ako ste još uvijek dobri s mesarom, zamolite ga da vam zajedno sa sedamsto grama svinjske i tristo grama juneće plećke, samelje i 200 grama dimljene pancete, slanine ili špeka...jebiga, znam da se to baš i ne smije, ali ako se na tren okrenete oko sebe, uvidjeti ćete da živite u zemlji u kojoj je sve moguće...

...na malo ulja kratko prodinstamo veću glavicu crvenog luka (kapule) pa kad se luk "zastakli" ubacimo šaku sitno izrezane pancete (to učinimo jedino ako se mesar striktno držao zakona o...), kad panceta zamiriše, dodamo šalicu isprane riže, promiješamo, podlijemo s vrlo malo vode i sve zajedno dinstamo desetak minuta, zatim poklopimo i ostavimo da se hladi...kad se smjesa ohladila, a listovi ocijedili, u mljeveno meso dodajemo sol, papar, slatku crvenu papriku, vegetu, sasvim sitno kosani bijeli luk, peršin, ljutu crvenu papriku i ohlađenu smjesu od luka, pancete i riže pa sve zajedno miješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja nam ne smije biti tvrda (po potrebi dodajemo tople vode)...ocijeđeni list kupusa raširimo, na njegov tvrđi dio položimo veliku žlicu pripremljene smjese, zatim jednu stranu lista preklopimo prema sredini, sarmu zarolamo, a drugu stranu lista utisnemo da nam se sarma tijekom kuhanja nebi odmotala...kad smo zamotali sve sarme, na dno lonca u kojem ih namjeravamo kuhati stavimo nekoliko komada kože od  slanine (naravno, ako imamo) pa preko njih ostatak kupusa kojeg smo prethodno narezali, na kupus slažemo sarme (na gusto), a između njih dimljena suha rebra (ne treba previše rebara, već tek toliko da dobijemo potrebnu aromu)...kada smo sve posložili, na vrh dodamo preostali dio izrezanog kupusa, dva lista lovora, žlicu koncentarta od rajčice, žlicu slatke mljevene paprike, a zatim ulijevamo vodu sve dok ne prekrijemo sarme...kada nam sarma zakuha, smanjimo vatru i nastavimo je kuhati (napola otklopljenu) na sasvim laganoj vatri iduća tri-tri i pol sata...

...nakon puna tri sata napravimo zapršku/zafrig...na žlici rastopljene svinjske masti, uz neprekidno miješanje pržimo dvije žlice brašna (sve dok brašno ne počne mijenjati boju), zatim dodamo dva protisnuta ili sasvim sitno kosana režnja češnjaka i žlicu crvene mljevene paprike (slatke) pa to podlijemo s tekućinom iz sarme i miješamo iznad vatre (pazeći da nam se pritom ne stvaraju grudice) sve dok ne dobijemo ujednačenu, glatku kašicu, željene gustoće tj. zapršku iliti zafrig...zapršku potom prelijemo preko sarme, lonac lagano protresemo i ostavimo sarmu da kuha još petnaestak minuta...

...naravno da svi sarmoljupci znaju da je sarma bolja što duže stoji (kao i sve ostalo, jelte...) i da je prva smotana u turskoj i da nam je trenutna situacija takva kakva je i da smo je uglavnom prizvali sami (i sarmu i tu situaciju)...pravi optimisti ostaju vječni optimisti, a ovi drugi, koji baš i ne vjeruju u vječnost (u narodu poznati kao pesimisti) su ništa drugo doli optimisti s iskustvom, koji se pozivaju na statistiku, a statistika kaže: dok jedni jedu meso, drugi jedu kupus, statistički gledano; sarma...statistički smo umotani u sarmu...nego kad smo već kod statistike, bilo bi dobro ponešto i spomenuti, o statistici, primjerice; statistika je zbroj točnih podataka koji daju netočan rezultat ili statistika je poput bikinija, pokazuje sve, a ne otkriva ništa ili pak ona najpoznatija koja kaže da postoje tri vrste laži, a to su: laž, prokleta laž i statistika...

...nebiste mi vjerovali kada bi vam rekao, kako je autor upravo spomenute doskočice o statistici zapravo tip s početka ove naše priče, tj. Mark Twain...e jesam ga zapilao, ovaj put baš jesam, čak sam i post produžio, ispričavam se svima, neće se više ponoviti...nego, nebiste mi vjerovali kada bi vam rekao i to, da su prvu sarmu smotali bugarski prsti, jelda da nebi...добър апетит...


1 veća glavica kiselog kupusa (cca 2 kg.)...600 g. svinjetine (od plećke)...400 g. junetine (od plećke)...200 g. dimljene pancete...400 g. dimljenih svinjskih rebara...1 veća kapula...5-6 režnjeva češnjaka...vezica peršina...1 šalica riže...vegeta...mljevena crvena paprika (slatka)...mljevena crvena paprika (ljuta)...1 žlica koncentrata rajčice...svinjska mast...2 žlice brašna...2 lovorova lista...sol...papar...

4 komentara:

  1. ovo bi trebalo zabraniti čitati u pol 11 navečer, nakon što se odluči ne večerat kasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. ...ako si karakter, onda nema straha...:p:p

    OdgovoriIzbriši
  3. sam pitam...pri vas se tudi nič ne kuha?

    lep pozdrav! m.

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmljac mljac sarma je zakon ;)

    OdgovoriIzbriši