nedjelja, 12. siječnja 2014.

...nešto kao sarma...


...sjećate li se tipa po imenu Samuel Langhorne Clemens, tipa kojeg je u kasnu jesen 1834. gospođi Janici i njezinom suprugu Maršalu Ivi donio Halleyev komet...ne sjećate ga se baš, jelda...e pa upravo je te; 1834. (prelijećući u niskom letu sjevernu ameriku) repatica ostavila Clemensovima na čuvanje osebujnog mladca koji bi rijetko kad završio započeto, uključujući i vlastito školovanje...bio je vezan uz rijeku, kažu da je na jednom od parobroda koji su plovili Mississippijem radio kao kormilar, sve dok nije započeo američki građanski rat u koji ulazi kao dragovoljac konfederacije, no ni tamo se ne zadržava dugo, a imao je vele i prijatelja iz Smiljana...sve ovo me podsjeća na nekog, nekog koga sam već negdje sreo, davno...no bilo kako bilo, Halleyeva repatica je Samu ispunila želju, te se nakon 76 godina (kako to obično i čini) vratila po njega i odnijela, tamo negdje...okej, okej, slažem se, ovo sad nema veze s kupusom, a kamoli sa sarmom...

...ako, vraćajući se kući u sumrak, nakon napornog radnog dana, u vlastitom dnevnom boravku, među svim onim polupraznim limenkama piva i zgužvanim vrećicama čipsa zateknete neobrijanog domesticus vulgarisa (mužjaka u najboljim godinama, ma šta god to značilo)...da, upravo tog mužjaka, zbog kojeg ste se vi jutros prije svitanja, sasvim tiho i na prstima iskrali iz sobe te lagano zatvorili vrata, da mu ne remetite san, kako udobno zavaljen u onu fotelju (zbog koje ste vi štedjeli punih 9 mjeseci kako bi istu mogli kupiti za pišljivih 999 € i to samo zato jer je bila na akciji) s jednom rukom duboko zavučenom u one svilene boxe "na djeda mraza" (koje su vam nekoć bile taaako sexy), a drugom na daljinskom upravljaču 11999 kn. jeftinog teveja kojeg ste uzeli na amex (samo 24 rate), netremice zuri u teletext, očekujući promjenu rezultata i početak svjetskog nogometnog prvenstva, a jedino što mu u tom uzvišenom trenutku može poremetiti kontracepciju, sjebati idilu i izvući iz udobnog naslonjača je; otkazivanje poslušnosti mjehura, stativa luke modrića ili sarma...stoga ne da je vrijeme, nego je krajnje...skuhajte mu sarmu....

...došli su vam susjedi sa četvrtog i poradi dobrosusjedskih, a i onih drugih odnosa, za poklon donijeli veeeeliku, najveću glavicu kupusa koju ste ikad vidjeli, kiselog...e ovaj kupus morate probati, sami smo ga kiselili (zacvrkuće susjeda) i vjerujte nam da nema baš nikakve veze s onim kupovnim...a sarme, jebote susjed sarme su uf, sarme su mrak mrakova (nadoveže se susjed, a vi mu na trenutak u samom kutku lijevog oka opazite onu luđačku iskru koja je karakteristična za napaljenog rotvajlera)...stojite i gledate u njih, gledate u vrećicu iz koje po vašem parketu kaplje rasol, gledate u onaj smrdljivi kupus dok vam na licu titra smiješak kiseliji od samog kupusa i kontate kako čim prije iz stana izbaciti i taj kupus i susjeda, a bogami i susjedu i to prije negoli vam se digne, parket...ali gdje jebote ?!...gdje ?!...balkon !!!...

...dobar dan susjed (pozdravi gospođa ruža sa prvog, nakon što se jedno jutro sretosmo u portunu/veži/haustoru), jel' se to kod vas čuje...ne razumijem, jel' se čuje što !? (upitah zbunjeno) koliko ja znam, nikog mi nema u stanu tako da se ništa ne može ni čuti...sa balkona susjed, sa balkona (nije se dala smesti gospođa ruža), čini mi se da se to čuje sa vašeg balkona...a i bit će onda da je s mog, balkona (rekoh onako bezveze) i tek tada se sjetih; kupus, jebote kiseli kupus...ne da je vrijeme, nego je krajnje...da skuham sarmu...

...dakle, najprije s balkona donesemo glavicu kiselog kupusa, potom izdubimo korijen pa ga nježno i s puno osjećaja izvadimo, korijen ofkors, onda pažljivo odvojimo listove te jedan po jedan provučemo kroz hladnu vodu i ostavimo da se ocijede, to radimo kako bi izbjegli dvije stvari: da nam sarme ne budu preslane i da ne budu žestoke pošto ima glavica koje znaju biti gorkastog okusa...ako ste još uvijek dobri s mesarom, zamolite ga da vam zajedno sa šesto grama svinjske i četiristo grama juneće plećke, samelje i 200 grama dimljene pancete, slanine ili špeka...jebiga, znam da se to baš i ne smije, ali ako se na tren okrenete oko sebe, uvidjeti ćete da živite u zemlji u kojoj je sve moguće...

...na sasvim malo ulja kratko prodinstamo veću glavicu crvenog luka (kapule) pa kad se luk "zastakli" ubacimo šaku sitno izrezane pancete/slanine/špeka (to činimo jedino ako se mesar striktno držao onog zakona o...), čim panceta zamiriše, dodamo šalicu isprane riže, promiješamo, podlijemo s povrtnim ili goveđim temeljcem pa sve zajedno dinstamo desetak minuta, zatim poklopimo i ostavimo da se hladi...kad se smjesa ohladila, a listovi ocijedili, u mljeveno meso dodajemo sol, papar, slatku crvenu papriku, vegetu, sasvim sitno kosani bijeli luk, peršin, ljutu crvenu papriku i ohlađenu smjesu od luka, pancete i riže pa sve zajedno miješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja nam ne smije biti tvrda (po potrebi dolijevamo tople vode)...ocijeđeni list kupusa raširimo, na onaj njegov tvrđi dio položimo veliku žlicu pripremljene smjese, zatim jednu stranu lista preklopimo prema sredini, sarmu zarolamo, a drugu stranu lista utisnemo prstom, da nam se sarma tijekom kuhanja ne bi odmotala...kad smo zamotali sve sarme, na dno lonca u kojem ih namjeravamo kuhati stavimo nekoliko komada kože od slanine (ako imamo) pa preko njih ostatak kupusa kojeg smo prethodno narezali, na kupus slažemo sarme (na gusto), a između njih uguramo malo suhih, dimljenih svinjskih rebara (tek toliko da nam daju aromu)...kada smo sve posložili, na vrh dodamo preostali dio izrezanog kupusa, dva lista lovora, žlicu koncentrata rajčice, žlicu slatke mljevene paprike, a zatim ulijevamo vodu sve dok u potpunosti ne prekrijemo sarme...kada nam sarma zakuha, smanjimo vatru i nastavljamo kuhati (napola otklopljeno) na sasvim laganoj vatri iduća 2 i pol do 3 sata...

...nakon tri sata radimo onu ozloglašenu, balkansku, nezdravu zapršku/zafrig/zapržak tj. mješavinu; masti, brašna i crvene paprike...na dvije žlice rastopljene svinjske masti, uz neprekidno miješanje pržimo dvije žlice brašna (sve dok nam brašno ne počne mijenjati boju), zatim dodamo žličicu crvene mljevene paprike, dobro promiješamo, da se sastojci prožmu pa to podlijevamo s onom tekućinom iz sarme i polagano miješamo iznad vatre desetak minuta (pazeći pritom da se ne stvaraju grudice), dok ne dobijemo ujednačenu, glatku kašicu, željene gustoće tj. zapršku iliti zafrig...zaprškom potom prelijemo sarme, lonac lagano protresemo i ostavimo sarmu da kuha još dvadesetak minuta...

...naravno da oni pravi sarmoljupci znaju, da je sarma bolja što duže odleži i da je prva smotana u turskoj i da se, osim uobičajenog krumpira (pire/lešo) ponekad dobro ljubi i s palentom/purom/žgancima i da nam je trenutna situacija takva kakva jest i da smo je uglavnom prizvali sami (sarmu i situaciju)...samo pravi optimisti ostaju vječni optimisti, a ovi drugi, koji baš i ne vjeruju u vječnost (u narodu poznati kao pesimisti) su ništa drugo doli optimisti s iskustvom, koji se pozivaju na statistiku, a statistika nam kaže: dok jedni jedu meso, drugi jedu kupus, statistički gledano; umotani smo u sarmu...a kad smo već kod statistike, bilo bi dobro ponešto i spomenuti o istoj, primjerice; statistika je zbroj točnih podataka koji daju netočan rezultat ili statistika je poput bikinija, pokazuje sve, a ne otkriva ništa ili pak ona najpoznatija; postoje tri vrste laži, a to su: laž, prokleta laž i statistika...ne biste mi vjerovali, kada bi vam rekao da je autor ove, upravo spomenute doskočice o statistici zapravo tip s početka ove naše priče, tj. Mark Twain...ne biste mi vjerovali čak ni kada bi vam rekao; da su prvu sarmu zamotali bugarski prsti...stoga ne da je vrijeme, nego je krajnje...добър апетит...


1 veća glavica kiselog kupusa (cca 2 kg)...600 g svinjetine (od plećke)...400 g junetine (od plećke)...200 g dimljene pancete...400 g dimljenih svinjskih rebara...1 veća kapula...5-6 režnjeva češnjaka...vezica peršina...1 šalica riže...vegeta...mljevena crvena paprika (dimljena slatka)...mljevena crvena paprika (ljuta)...1 žlica koncentrata rajčice...svinjska mast...2 žlice brašna...2 lovorova lista...sol...papar...

4 komentara:

  1. ovo bi trebalo zabraniti čitati u pol 11 navečer, nakon što se odluči ne večerat kasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. ...ako si karakter, onda nema straha...:p:p

    OdgovoriIzbriši
  3. sam pitam...pri vas se tudi nič ne kuha?

    lep pozdrav! m.

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmljac mljac sarma je zakon ;)

    OdgovoriIzbriši