srijeda, 8. travnja 2020.

...fritaja do jaja...


...kada netko spomene jaja, što vam prvo padne na pamet...vjerojatno isto ono što i meni, samo što je vama, iz onog nekog nepoznatog razloga neugodno to priznati, jelda...no dobro, pustimo mi sad jaja, njima ćemo se ionako vratiti kasnije, čim poberemo šparoge o kojima (ako smo dobro pazili na satu), znamo sve ili gotovo sve što bi o njima trebali znati, valjda...znamo da, ako smo osviješteni, a bojim se da baš i nismo, no dobro sad, najprije trebamo od hrvatskih šuma ishoditi dozvolu za branje istih, a osim te dozvole, trebamo i e-propusnicu koju izdaje ministarstvo uprave republike H, no čisto sumnjam da ovi u ponuđenim opcijama imaju onu; kretanje šumom nužno za opskrbu ukućana šparogama, gljivama i ostalim samoniklim jestivim biljem...što znači, da nam u ovim kriznim trenutcima ne preostaje ništa drugo nego kontaktirati onog našeg dilera za sve jer najbliža nam je pijaca/tržnica/placa/pazar u stanju mirovanja tako da se nije lako dočepati repromaterijala za...nego, jesam li uopće spomenuo da slijedi fritaja...

...u epidemiji (koja baš u ovo doba godine prelazi u pandemiju) originalnih (a da kakvih drugih) recepata za fritaju, koji preplavljuju net možete pronaći, pročitati, vidjeti, otkriti, sve...sve i svašta...znate li recept za savršenu fritaju ili najbolja fritaja ikad ili originalna fritaja moje mame/tetke/kume/strine/svekrve ili jedini recept za fritaju koji će vam ikada trebati ili nakon što probate ovu fritaju zaboraviti ćete na sve one koje ste ikad probali ili najoriginalnija fritaja ili znate da cijelo vrijeme pogrešno pripremate fritaju ili ne tražite dalje jer jedino ovo je prava fritaja ili preprefina fritaja ili frittata vera ili fritaja od jaja (zanimljivo) ili frittata moje pokojne nonne ili...ma sve me ovo podsjeća na onaj poznati recept za jaje na oko; sve ono što ste oduvijek željeli znati o pripremi jaja na oko, a niste se usudili, tj. niste imali jaja pitati ili kako pripremiti presavršeno jaje na oko u četiri nastavka, popraćeno s najmanje preko dvjestotinjak fotografija u visokoj rezoluciji...no dobro, pustimo sad jaja, njima ćemo se ionako vratiti kasnije, čim narežemo poriluk...

...e sad, ne znam koliko je poriluk prisutan u vašem real life-u i koliko znate o njemu, ali znam da znate puno...znate da je poriluk dvogodišnja biljka starija i od rimljanaca i od grkljanaca i od egipćanaca i od kineza pa čak i od ponekih hrvata koji su, jelte...kako sad to dvogodišnja, a starija...e to me ne pitajte, to ni ja ne znam, ali kao i vi znam da je; osim što je bogat željezom i vitaminima C i B, dobar za regulaciju tlaka i kolesterola, a uz njega su čak vezani; dišni putevi, štitnjača, bubrezi, crijeva, giht...uopće ne sumnjam da znate kako je osim svega gore navedenog, poriluk i ukrasna biljka, kojom se svake godine 1. ožujka, počevši još tamo od XVIII. stoljeća, kituju velški mužjaci u čast svetog Davida (Dydd Gwyl Dewi) koji je ujedno i njihov zaštitnik te da je isti taj poriluk, postao zaštitnim znakom Walesa i njegovog svekolikog pučanstva...poznato vam je, znam da je, kako je i onaj, do jaja ošinjeni Neron bio uvjeren, da divlji poriluk poboljšava vokalne mogućnosti, njegove vokalne mogućnosti pa ga je zbog toga žvakao prije svakog vokalno instrumentalnog nastupa u kojem bi uz harfu, do boli izmaltretirao nazočne rimljance, a ovi pak nisu imali jaja da neshvaćenom umjetniku kažu; va bene, zapali grad, nećemo nikome reći, samo nam nemoj više pjevati...non cantare 
più...no dobro, pustimo mi sad jaja, njima ćemo se ionako vratiti kasnije, čim narežemo pola domaće kobasice, malo dimljene pancete i par feta onog didovog pršuta, za fritaju, naravno...

...dno tave ili pliće posude u kojoj namjeravamo pripremiti fritaju poškropimo s par kapi maslinovog ulja, zatim ubacimo na tanje kolutove izrezani poriluk, blago ga posolimo i pustimo da malo omekša, potom poriluku dodamo šparoge koje smo prethodno očistili tako što smo ih prelomili, tj. odvojili od onog drvenastog dijela stabljike pa iskidali na veličinu malog prsta, ne onog prsta na nozi, nego malog prsta na ruci...onaj preostali, malo tvrđi dio divlje šparoge ne bacamo jer od njega ćemo kuhati juhu, jednom...poriluk i šparoge začinimo komadićima pancete i kobasicom koju smo izrezali na ploškice, pirjamo 5-6 minuta na laganoj vatri pa sve to zalijemo s razmućenim domaćim jajima (nemojte da nisu domaća, zato i imamo babu) u koja smo već umiješali kozji sir, zatim ubacujemo na trakice izrezan, legendarni didov pršut, lagano promiješamo, sačekamo da se svi sastojci povežu i da prema vlastitoj želji dobijemo odgovarajuću zapečenost, potom fritaju začinimo svježe mljevenim, šarenim paprom pa poslužimo odmah, subito...


...o didovom se pršutu zna sve, skoro sve, zna se recimo da ga nećemo jesti tako brzo jer to ne dozvoljavaju vremenske prilike tj. vremenske neprilike jer zimske su temperature postale ljetne, a ove ljetne nisu ni postale, još...od bure koja je neophodna za pršutić, ni malog b...naravno da uvijek postoji nekakva alternativa, a naša alternativa se ovaj puta zove; dimljena dalmatinska panceta, koju gotovo uvijek možemo nabaviti, ako nikako drugačije, onda bar u onoj obližnjoj, kvartovskoj trgovini mješovitom robom i domaća (također dimljena) kobasica koja zatvara našu suhomesnatu priču...naravno da može tri u jedan, kao što smo već gore opisali, uostalom, na vama je...nemate pri ruci meki kozji sir, no problemo (reče terminator) dobar će biti i ovaj tvrdi, naravno nariban i dodan razmućenim jajima...ako mene pitate, to je također alternativa, dobra alternativa..

...nego, što je sad ovdje u cijeloj ovoj priči bitno znati...bitno je znati, da je jedina prava, originalna fritaja samo jedna, a to je vaša fritaja, fritaja koju ste vi pripremali po svom guštu i na svoj način, a sve ostalo je samo, ono drugo...manje bitno je znati, da naziv za fritaju dolazi od pasivnog glagolskog pridjeva fritaia što bi značilo pržen i da je ukraden mlečanima (ajde da i njima neko nešto ukrade)...umalo zaboravih na još jednu posebno bitnu stavku, na koju bi trebali obratiti pozornost, a ona kaže da; babina jaja ni u kojem slučaju, čak ni u ludilu, ne bi smjeli zamijeniti za didova (pršut možemo, jaja nikako) jer nema nama jaja, do babinih jaja i ako ovdje netko ima jaja, onda je to definitivno baba, eto...toliko ovaj put o domaćim jajima iz podnog uzgoja...uslast vam bilo...



1 poriluk (srednje veličine)...2 vezice dviljih šparoga (cca.200 g)...12 jaja (domaćih)...100 grama pršuta...100 grama pancete...100 grama domaće kobasice...100 grama kozjeg sira...maslinovo ulje...sol...šareni papar...

Nema komentara:

Objavi komentar