utorak, 19. veljače 2013.

...pohani žablji bataci...

 
...frankenstein vs. žablji bataci ?!...alessandro giuseppe antonio anastasio volta...no da nebi bilo zabune, moram odmah napomenuti kako sva gore navedena imena pripadaju jednoj te istoj osobi,  tj. liku bez kojeg bi čitanje (konkretno ovoga recepta) s vašeg prijenosnog računala, laptopa, notebooka, netbooka, ultrabooka, tableta, androida ili čak najobičnijeg mobitela, bilo naprosto nezamislivo, a zašto...pa zato jer je upravo spomenuti čiko izumio bateriju, tj. niz spojenih galvanskih elemenata koji kemijsku energiju pretvaraju u električnu...no nebi čika volta taj svoj elektrostatički stup nikad složio da nije bilo barba galvanija, zapravo galvanijevog maštovitog kuhara, koji se tog ponedjeljka (06. studnenog, godine Gospodnje 1780.) odlučio za pripremu žabljih nogu..

...luigi galvani, potomak bolonjskog zlatara domenica i četvrte mu žene barbare, nije pripadao aristokratskom društvu pa je karijeru morao započeti studirajući teologiju,    no ubrzo se uspio prebaciti na studij medicine, završiti ga i postati liječnikom, postati profesorom praktične anatomije, postati priznatim kirurgom, postati fizičarem, postati znanstvenikom, ma svaštanešto je naš luigi uspio postati, što nam samo potvrđuje onu teoriju, kako se trud uvijek isplati...dobro sad, možda ne baš uvijek, luigi je primjerice umro siromašan, u bratovoj kući, prosinca mjeseca 1798. sjebala ga politika, nije se želio prikloniti napoleonu i zakleti mu se na lojalnost (u to je doba sjeverna italija bila pod francuskom okupacijom) zbog čega je dobio pedalu sa sveučilišta, a to je zapravo bio početak njegovog kraja, samo što on to izgleda, nije znao...

...profesore, profesore, pogledajte što sam nam danas pribavio za ručak...uzbuđeno je vikao galvanijev kuhar ulazeći u laboratorij...i taman kada je želio pokazati što je donio, svežanj u kojem su bili zamotani žablji bataci se raspao, bataci se rasuli po radnom stolu (na kojem je galvanijev asistent upravo izvodio eksperiment sa statičkim elektricitetom) i pokrenuli lavinu neobičnih reakcija...asistent je sasvim slučajno, metalnim skalpelom dodirnuo žablji batak, dok je ovaj bio u doticaju s drugim metalom što je istog trena izazvalo, ne samo trzanje žablje nožice i iskru na električnoj spravi koja se nalazila na radnom stolu već i veliko zaprapaštenje galvanija, a bogami i galvanijevog kuhara, koji se brže-bolje bacio na "hvatanje" preostalih žabljih kraka jer mu se u tom trenu činilo da bi isti mogli, ne samo odskakutati već i preskočiti ručak, ni ne sluteći da je baš on taj, koji je indirektno, otkrio bioelektricitet, ma što god to bilo... 

...skupivši na brzinu sve razasute krakove koje je uspio pohvatati, zbunjeni kuhar je odlučio, sve te žablje nožičice (da se više ne bi trzale ili da ne bi odlutale, tamo negdje) izolirati, tj. "obući" u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice jer je načuo da je prezla dobar izolator pa stoga ni mi nećemo previše eksperimentirati, već učinit nešto slično...

...dunque...žablje batake/batkove/batke ili krakove/krake (kako god vi hoćete), najprije operemo i posušimo, zatim ih pokapamo s par kapi limunovog soka i popaprimo, potom uvaljamo u brašno pa umočimo u razmućeno jaje (koje smo posolili i dodali mu sasvim malo mlijeka) te pospemo prezlom u koju smo umiješali dvije žlice ribanog parmezana... e sad, ne bi bilo loše kada bi nam se pri ruci našlo ono brašno od slanutka, što će reć čičvade/nauta/leblebije...znam, skupo je jebiga, kilogram stoji preko četrdeset kuna, a za tu lovu kod lokalnog mlinara možete dobiti više od 10 kila bilo kojeg drugog brašna (pšeničnog/integralnog/raženog/kukuruznog/ječmenog) pogotovo ako u mlin uletite sa svojom vrećom i dvije-tri ladne pive, možda bocom domaće brlje ili jednostavno ponesite litru i litru jerbo, nije mlinar sitničav tip...nikad bio...

...dakle, tako panirane nožice pržimo u ne odveć vrućem ulju (maksimalno 170°c) sve dok ne poprime onu prekokrasnu zlatno-žutu boju, a zatim ih odlažemo na papirnatu salvetu koja će upiti višak masnoće pa poslužimo uz onaj naš tartar umak, kriške svježeg limuna i naravno, bez pribora za jelo pošto se žablji batačići jedu samo prstima... 

...žablji bataci spadaju u onu skupinu jela, koja (ako ih još do sad niste probali) uvelike mogu promijeniti vaše mišljenje i vaš stav o njima kao takvima...primjerice, sve one (velim one, jer se u ovakvim slučajevima najčešće radi o ženskom rodu) koje su poput razmažene princeze (koja ni u ludilu takvo nešto ne bi mogla okusiti, a kamoli staviti u usta, jerbo joj se gadi i sama pomisao da bi "to" mogla dirati usnama), bi se mogle oduševiti, dok bi one druge, koje su prevelikih očekivanja, mogle ostati razočarane, bez obzira što su od nekih svojih frendica čule kako je to woooow...a da li je i što to točno princeza progutala, nakon što ga je poljubila, dok je ovaj još bio žabac ružni, vjerojatno znaju samo braća grimm ili barem jedan od njih dvojice...

...i na kraju, moram reći kako se neke nepravde kad-tad isprave pa su tako po luigiju galvaniju, osim galvanskih elemenata i galvanizacije, ime dobili: galvanometar (uređaj za mjerenje slabih struja i napona), galvanska struja (oni koji su ikad bili na fizikalnim terapijama znaju o čemu je riječ) te jedan mjesečev krater...neki kažu da je čak i mary shelley (britanska spisateljica) bila inspirirana navedenom galvanijevom epizodom kada je 1818. napisala roman pod nazivom frankenstein ili moderni prometej, koji se ujedno smatra prvim djelom znanstvene fantastike uopće...frankenstein vs. žablji bataci !?...dt...

 
 1/2 kg. očišćenih žabljih bataka...50 g. brašna (od slanutka)...2 jaja...mlijeko...50 g. krušnih mrvica...ribani parmezan...1 limun...ulje...sol...papar...

Broj komentara: 7:

  1. hehe...razmažena princeza... :)

    jedla sem jih samo enkrat, ampak bi jih še. in sama bi jih pripravila, če bi vedela kje jih jih kupiti :)
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. ...hm...u hrvatskoj ih možeš (ako se prije toga nisi odlučila sama krenuti u lov i isušiti obližnju baru) kupiti u metrou ili intersparu(sparu) i to kao zamrznuti proizvod...pošto metro nema svoj centar u sloveniji, preostaje ti spar...btw. ako saznam gdje bi ih još mogla kupiti, javim...lp...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. metro? ni šanse. še najbližji leclerc je 60 km stran :)
      ni šanse niti za lov na žabice, sneg je vsepovsod.

      mislim, da bom žabje krake morala naročiti v gostilni :)

      pozdrav!

      Izbriši
  3. ...šćap i crvena krpica...i ne vraćaš se bez barem jedne dužine žaba (12 kom)...i čudnije stvari, oblike su moje usne doticale, što bi prema nožicama ustuknule... ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmmmmmmmmmmmmmm....žablji batačići iliti krakići ...na ovaj način nisam probala samo na klasično pohanje ...i na roštilju ...pa hajde da probamo i na tvoj način ....i moram ti reći da su mi odlični ...a oni koji se mršte na to i fujkaju ...što kaže anngelpie ...držali su u svojim ustašcima i čudnije oblike i stvari pa se nisu bljakali ...

    OdgovoriIzbriši
  5. ...curke obje ste u pravu, sve je to samo stvar kiseline...mislim, želučane kiseline...:)

    OdgovoriIzbriši
  6. dear jack ! libertango mi odlično ide uz žablje batake ...nekako si to mogu zamisliti ...ono sve da ...i odlična stvar je u milijun varijanti iliti po hrvatski inačica ...meni posebno u ovoj izvedbi grace jones teta grace je fakat imala glasčinu...rekla sam da je samo taj spot više za dečkiće glede tolike golišavosti ..btw. prefreriram radije pogledati nekog olinjalog dečkića još uvijek ...nešto si zaboravio na uskrs ...i neku šunkicu u kruhu koji bi bio jestiv eventualno jer svi do sada koje sam probala bili su tvrdi ..mislim kruščići ...SRETAN TI USKRS ... i hvala što svratiš kod mene u moj svijet košamara i nemira ...eh ...da vidiš htjela sam uz ove žablje staviti jednu odličnu stvar ...gotan projecta ...ali stavljam ih na fb pa na blog ...pa već derem živce pomalo svima oko sebe ...

    OdgovoriIzbriši