nedjelja, 12. srpnja 2015.

...bruschetta...

...znate li što je to bruschetta (brusketa)...naravno da znate, a znate li što su to crostini... naravno da i to znate, a znate li koja je razlika između crostina i bruschette...uopće ne dvojim da i to znate, no za svaki slučaj, ako naiđe netko ko ne zna, reći ćemo mu da je razlika u tome što baš i nema neke razlike jer i jedno i drugo (i crostini i bruschette) su predjela kojima je osnova prepečeni kruh i maslinovo ulje, a sve drugo su više-manje varijacije na temu, zapravo ima tu još par sitnica koje čine razliku, recimo jedna od njih je i veličina, a svima nam je dobro poznato da je veličina jelte, za neke vrlo bitna stavka, ustvari htjedoh reći da su crostini manji i prave se od "francuza" tj. baguetta, a za bruschettu je potrebna ciabatta...e da, razlika je još i u tome što se za crostine uglavnom koriste toppinzi (nadjevi, preljevi, namazi), a za bruschette bijeli luk (češnjak) i što ste se sad uhvatili tih crostina kada smo već odlučili pripremati bruschette... 

...priča prva nam govori da poznavatelji bruschette, ali oni dobri poznavatelji bruschette, da budem malo precizniji, tvrde; kako je bruschetta nastala u 15. stoljeću i to tamo negdje u središnjoj Italiji, točnije Toscani i to pod izlikom: kruh naš svagdašnji se nikada ne baca jer grijeh je bacati kruh (doduše taj grijeh ne spada među onih sedam poznatijih grijehova, no dobro sad...) i prema kruhu se trebamo odnositi s poštovanjem pošto je kruh othranio mnoštvo generacija, a s othranjivanjem je započeo još tamo negdje oko 1500 godina p.n.e. kada su drevni egipćani (rabeći pšenicu i ječam) mijesili i pekli malene kruščiće, no najzanimljivije od svega je upravo to; da se već tada, uostalom kao i danas, po boji kruha mogao procijeniti status onoga koji ga jede, jer bijeli su kruh oduvijek blagovali oni s vrha društvene ljestvice, a onaj crni (vele zdraviji kruh) su žvakali oni sa dna iliti egipatska sitna buranija, no da sad opet nebi odlutali i zagubili se između onog Džozera, Kufua (Keopsa), Tutankamona, Ramzesa II i tih 118 egipatskih piramida, tu ćemo malo stati... 

...allora numero uno, bruschetta caprese...režanj bijelog luka iskosamo sasvim sitno pa ga bacimo preko desetak cherry rajčica koje smo prethodno izrezali na četvrtine, potom rajčicama dodamo na kockice izrezanu mozzarellu, šaku crnih maslina, nekoliko listića svježeg bosiljka, začinimo s malo soli, svježe mljevenim paprom, pospemo usitnjenim suhim origanom i zalijemo maslinovim uljem, zatim sve zajedno dobro izmiješamo pa rasporedimo po prepečenim fetama kruha koje smo prije toga sasvim lagano natrljali češnjakom...i ne treba strahovati da ćemo pretjerati s maslinovim uljem ili bosiljkom... 

...priča druga nam kazuje, da osim dobrih poznavatelja bruschette postoje i oni drugi, oni koji također tvrde da su dobri, ma šta dobri, da su vrlodobri, da su akademici i da su doktori bruschette, a prema njihovim svjedočanstvima; prva bruschetta se pojavila još u starom Rimu, a i gdje bi drugdje jer svi putevi vode u jelte...vele oni patentirali su je tamošnji maslinari koji su čekajući da kameni mlin samelje njihove masline, grickali stari kruh kojeg su pekli na ugljenom žaru, a onda je jednoga dana jedan od maslinara (nakon što je procijenio da se Vlad III Tepeš i njemu slični neće tako skoro pojaviti u mlinu), zavukao ruku u džep, izvukao glavicu bijelog luka, očistio je te njome natrljao topli prepečenac pa zagrizao...mmmmmm fatto bene...reče "lukavi" maslinar i nastavi drobiti fetu poput kamenog mlina...ali nije on bio jedini, hoću reći; bilo je tu još dosjetljivih maslinara, primjerice jedan od njih je skontao da bi bilo dobro isti taj suhi kruh, koji je već premazan češnjakom (naravno nakon što preša odradi svoje), nakapati novim uljem da kruh lakše klizi niz grlo, a ujedno bi na taj način maslinari došli do saznanja kakve kvalitete im je novo ulje; jeli djevičansko, jeli extra djevičansko ili je samo...ulje...u prilog ovoj priči ide i činjenica da glagol bruscare potječe upravo iz rimskog dijalekta, a znači karbonizirati, tj. prepeći na ugljenu...o onima koji su kasnije u mlin donijeli pomidore, bosiljak i mozzarelu nećemo ovoga puta...

...allora numero due, bruschetta gamberetti...na sasvim laganoj vatri zagrijemo malo maslinovog ulja pa ubacimo jedan režanj sitno kosanog češnjaka, pola chili papričice i dva usitnjena inćuna (slana)...kad češnjak sa ostalim sastojcima "zapjeni" dodamo mu šaku kapara pa nježno promiješamo ili jednostavno protresemo posudu, a zatim u nju ubacimo gambere (očišćene repove kozica ili škampa) te par listića svježeg bosiljka... nakon 5-6 minuta vadimo gambere i raspoređujemo ih po prepečenim fetama kruha koje smo prethodno sasvim lagano natrljali češnjakom, potom bruschette pospemo svježe kosanim peršinom i začinimo s par kapi maslinovog ulja...

...signora Marcella Hazan je negdje sredinom prošlog stoljeća doktorirala na području prirodnih znanosti i biologije, no malo tko je pamti po tom dostignuću, svijetu je puno poznatija kao autorica desetak knjiga o kulinarstvu, među kojima i one najpoznatije: "osnove klasične talijanske kuhinje"...Marcella je umrla na Floridi 2013. i to pred sam kraj svojega života, a ja sam nekako uvjeren, da bi se čak i ona složila s pričom broj 2 u kojoj rimski uljari kusaju prepečenac začinjen maslinovim uljem iako je vjerojatno znala da postoji mogućnost prema kojoj su to prije njih činili grčki maslinari pošto je preša za masline upravo njihova, grčka izmišljotina, ali izgleda nije i bruschetta...no da gregi i ovaj put na bi prošli lišo, ogrebat ćemo se za malo njihovih maslina, naravno, ako je još koja ostala...buon appetito a tutti signori...


...bruschetta caprese...
5-6 kriški kruha...maslinovo ulje...2-3 režnja bijelog luka...10-15 cherry rajčica...mozzarela...svježi bosiljak...10-ak crnih maslina (kalamata)...origano (sušeni)...sol...svježe mljeveni papar...

...bruschetta gamberetti...
5-6 kriški kruha...maslinovo ulje...2-3 režnja bijelog luka...400 g. gambera...2 inćuna (slana)...1/2 chili papričice...10-ak kapara...svježi bosiljak...svježi peršin...

2 komentara:

  1. Eto, baš sam dosta toga naučila! No, kada bih bilo što od predloženog jela kao predjelo - piši kući propalo i izem ti ručak. :))

    OdgovoriIzbriši
  2. ...glavno jelo se ponekad može i preskočiti... :))

    OdgovoriIzbriši