četvrtak, 16. ožujka 2017.

...musaka...


...jeste li još uvijek dobri s onom plavušom iz podstrane, onom koja je uvijek spremna uskočiti i pomoći, kad god nam pomoć zatreba...pitam, jer sam načuo da su skoro svi galebovi otišli u mirovinu i da ne letaju više naokolo...dobro je to, mislim, dobro je ako su ošli u pemziju jer to onda znači da i dalje rade, zajebano je ako su otišli u mirovinu pošto se u mirovini, uostalom kao što nam i sama riječ kazuje, miruje...a zašto vas sad to pitam ?...pa zato što će nam za pripremu našeg današnjeg jela trebati najmanje tri do četiri litre čistog mora jadranskog, a zapravo pravo pitanje bi bilo: sjeća li se taj tip vas ? kako sad koji tip, pa valjda onaj iz bakarca koji se prije vas poprtil na tuneru s koje ste vi ono oteli škicnut, približava li se oveće plavoperajno jato kraju ili...e pa možda bi isti taj (ako ste vi iz unutrašnjosti i ako je on još vajka zgoru, ako ga bura ni hitila i ako su galebovi u mirovini) s vrha tunere moga' zagrabit par litar' mora i poslat vam po...po nekomu ka ča je: hpekspres, overseas, city express, tnt express, dhl, fedex, ups, gls, dpd, pony express...kapiti ne morete, ni van kjaro !?...samo polako, bit' će...

...nitko sa sigurnošću ne može reći, kada je to na svjetlo dana provirila prva musaka, tko je njen idejni tvorac te kako je uopće i po kome dobila ime...musaka...tradicionalni grčki složenac, nastao kažu, nakon što su arapi grcima donijeli patliđan (balancanu), a onda je on učinio ovo: Musa ka' složio (od onih balancana koje je donio) nešto za jelo jer ga je morila teška glad...musa-ka složio-složenac...pa da, to je to, složenac nazvan musaka, metastazirao je neslućenom brzinom i nakon grčke, zahvatio tursku, albaniju, srbiju, makedoniju, bugarsku, rumunjsku, bosnu, hrvatsku, a bogami i sloveniju te iznjedrio: musaku od krumpira, musaku od tikvica, musaku od kelja, musaku od poriluka, musaku od pečenih paprika, musaku od pohanih paprika, musaku od kiselog zelja i piletine, musaku od gljiva, musaku od pire krumpira, musaku od ovčjeg mesa, musaku od janjećeg mesa, musaku od govedine, musaku od svinjetine, musaku od piletine, musaku od miješanog mesa, vegansku musaku, musaku od plavog patlidžana, musaku...

...prigodnu posudu (tepsiju/pleh/protvan/roštjeru/lošćeru/škrovadu) lagano premažemo s nekoliko kapi maslinovog ulja (naravno, posudu premažemo samo iznutra, da ne bi došlo do zbunjoze) pa na dno iste poslažemo ploške krumpira narezane na jedan i pol do dva centimetra debljine, kojeg smo izmiješali s jednom kapulom prethodno izrezanom na tanje polumjesece te začinili maslinovim uljem, solju, mljevenim paprom i timijanom, a ako nema timijana, onda je alternativa; majčina dušica, samo...nemojte da ga nema, jer osim što se koristi u kuhinji, timijan ima i ljekovita svojstva koja sad nećemo nabrajati pošto bi nas to odvelo u neke druge sfere, sfere alternativne medicine...no, samo ćemo napomenuti (kad smo već tu, jelte), kako timijan pri visokim temperaturama ne gubi aromu poput nekih drugih začinskih biljaka, da nije tako gorkastog okusa kao što je majčina dušica, da je blagotvoran za želudac, da poboljšava probavu i da osim svih tih masu-bezbroj dobrih karakteristika, neutralizira masnoću...nakon što smo sve sastojke dobro izmiješali, krumpire gurnemo u pećnicu zagrijanu na 200°c i ostavimo ih da tamo provedu idućih pola sata, tj. dok na sebe ne navuku malo zlatne boje...

...pretpostavimo da baš i niste imali sreće s onom plavušom iz podstrane, penzioniranim galebom, bakarčancem i svim onim dostavljačima, no nemate potrebe za zabrinutost jer uvijek ili gotovo uvijek, barem kada je kulinarstvo u pitanju, postoji alternativa...umjesto mora, kojeg smo namjeravali uklopiti u ovu našu musaku, možemo upotrijebiti i običnu vodu koju smo začinili sa šakom morske soli, no to zvuči prejednostavno, jelda...dakle, balancane izrežemo na ploške, debljine do jednog centimetra i potopimo ih u posudu s hladnom i zasoljenom vodom, no to napravimo jedino u slučaju da se nismo uspjeli dočepati bistrog mora jadranskog...nakon dvadesetak minuta, vadimo balancane iz vode, dobro ih posušimo kuhinjskom krpom i pržimo u tavi na malo maslinovog ulja sve dok se ne ispeku, a pošto balancane prilikom prženja "popiju" dosta ulja, potrebno je svako toliko tavu poškropiti s nekoliko novih kapi...

...nakon što smo pofrigali sve balancane, odlažemo ih sa strane na već pripremljenu papirnatu salvetu koja će upiti višak masnoće, a onda iz pećnice vadimo krumpire...jeste li znali da su stari grci imali uzrečicu: mirišeš na timijan...no to nije značilo, opet si pripremao musaku, već je to bio baš-baš kompliment...na krumpire koji su pokupili aromu timijana, slažemo pečene i oguljene crvene (rog) paprike koje smo večer prije ispekli na roštilju ili u pećnici, preko paprika poslažemo tanko rezanu dimljenu pancetu, a preko pancete rasporedimo ragu bolognese koji smo pripremili na već provjeren način, no treba odmah imati na umu da nam ovaj put ragu ne smije biti rijedak kao kad pripremamo tjesteninu, već bi trebao biti zrnast, suh, a razrijedit ćemo ga tako da ćemo u njega umiješati dvije-tri žlice bešamela kojeg ćemo napraviti na ovaj način...

...na laganoj vatri rastopimo 100 grama maslaca pa čim maslac zapjeni, dodamo i 100 grama brašna, a zatim krećemo s laganim miješanjem...mlijeko koje potom dodajemo maslacu i brašnu ne smije biti hladno, a dodajemo ga sasvim polako (sedam-osam puta) i miješamo sve dok ne dobijemo onu finu kremastu smjesu, koju nakon toga začinimo mljevenim paprom, svježe ribanim muškatnim oraščićem, komadićima feta sira, grčkim jogurtom i žumanjcima, po mogućnosti žumanjcima od onih pravih domaćih jaja...

...nakon što smo preko pancete rasporedili ragu, na njega slažemo pečene balancane, a preko balancana razvučemo pripremljeni bešamel pa sve zajedno šutnemo u pećnicu zagrijanu na 180°c u kojoj bi musaka trebala provesti idućih četrdesetak minuta...i sad sve nekako razmišljam, da nije bilo gladnog Muse, možda ne bi bilo ni musake, kao i da nije bilo plavuše, ne bi bilo ni...nego, jesam li već spomenuo da morska sol iz balancana izvlači gorčinu...nisam, jelda...a nisam niti to, da bi musaka prije posluživanja trebala odležat barem pola sata...e pa sad, kada znate gotovo sve, dobar tek vam želim...


1 kg. krumpira...1 kapula (ljubičasta)...2 veća patlidžana (balancane)...10 paprika (rog)...150 g. dimljene pancete...ragu bolognese...100 g. maslaca...100 g. brašna...8 dcl. mlijeka...200 g. feta sira...1 jogurt (grčki)...3 žumanjka...muškatni oraščić...mljeveni papar...timijan...maslinovo ulje...4 l. morske ili zasoljene vode...sol...

Nema komentara:

Objavi komentar