četvrtak, 1. listopada 2020.

...đevrek - ultimativna pljeskavica...


...Cristiano Ronaldo, Joao Goncalves Zarco, Tristao Vaz, Bartolomeu Perestrello...e pa ako ste na trenutak pomislili da su spomenuta četvorica napadači izabrane nogometne vrste, portugala claro, moram vam reći da...ne, nisu samo oni upleteni u priču o jednom od najživopisnijih otočića koji se nalazi s onu stranu gibraltarskog tjesnaca, već je tu i Karlo Habsburški, no on je uz otočić vezan iz nekog sasvim drugog razloga...jedni kažu da su otočić otkrili feničani, drugi vele da su ga otkrili sveprisutni rimljani i nazivali grimiznim otokom, treći kažu da su ga ponovo, sasvim slučajno, 1418. otkrili i naselili, neki od gore navedenih portugalaca...pogađate, riječ je o otočiću koji je kao izmišljen za turiste, a oni koji su mislili da je madeira naziv za vino, a ne za otok...pa i oni su u pravu su jer nama danas ne treba otok, nama treba vino...dakle, Madeira malvasia...

...a treba nam i pljeskavica...ne znam, da li se još uvijek sjećate burgazma, tj. pljeskavice koju smo radili za naš burgazam...ne sjećate se, jelda...e pa ovo je nešto slično, ustvari, sistem je isti, sve su ostalo nijanse...jedan kg mljevene junetine, tristo grama mljevene svinjetine (vrat i lopatica), jedan komad usitnjene dimljene slanine, protisnuti češnjak, tucanu ljutu papričicu, sol i svježe mljeveni papar nježno izmiješamo, pokrijemo folijom i ostavimo preko noći na temperaturi koja ne smije prelaziti 4°c...ujutro skinemo foliju, ubacimo sitno kosanu glavicu crvenog luka, zalijemo jednim decilitrom mineralne vode, sve zajedno izmiješamo, ponovo pokrijemo folijom i vratimo u hladnjak na još 12 sati...


...treba nam i barbecue sauce (bbq umak)...to je ono nešto bez čega amerikanci ne mogu ni zamisliti roštiljadu bilo koje vrste jer sve ima alternativu, ali za bbq sauce alternativa ne postoji i ako je nekom stalo do tradicije, onda su to...pogađate, englezi...stanoviti lord kodnog imena Marcus Hill 006 je za vrijeme svog službovanja u istočnoj indiji, osim što je tamo bio nadglednik, blagajnik, političar, navodno i gradonačelnik bengala, no malo je onih koji su u to povjerovali pošto je Marcus Sandys kao što već znamo, bio...političar, jebiga...uglavnom, lik je bio na vlasti, a vlasta je bogata i vlasta te časti pa je onda tako na jednoj od ribarskih feštica probao i fermentirani riblji umak koji ga je oborio...drugo jutro, kada je malo došao k sebi, najprije je povratio, potom se umio, oprao zube, popio Alka Seltzer (komada dva), nazvao kemičare Johna i Williama i onako sav mramoran pokušao rekonstruirati događaje od prošle noći kao i sastav zagonetnog umaka...njih dvojica (John Wheeley Lea & William Henry Perrins) su se odmah bacili na posao i iskemijali umak koji je, najblaže rečeno bio sve, samo ne jestiv...dogovor je bio, sakriti drvenu bačvu punu ništavnog umaka duboko u najmračniji dio podruma gdje ga nitko  nikada neće pronaći, no pošto vrag nikad ne spava...


...i što nam još treba...treba nam cheddar, relativno tvrdi kravlji sir koji je ime dobio po selu iz kojeg dolazi...selo se nalazi negdje na jugozapadu engleske i okruženo je brojnim špiljama koje, baremo koliko je nama poznato, još tamo od XII. stoljeća imaju idealnu temperaturu i koncentraciju vlage, pogodnu za sazrijevanje sira...ako vam se priča čini poznatom, onda je to vjerojatno zbog toga što ste već pročitali priče o gorgonzolcima i onom francuskom čobanu...u svakom slučaju, Joseph Harding je prema informacijama kojima raspolažemo, otac cheddar sira, a kako je Pepi pravio sir u to sad nećemo ulaziti, samo ćemo napomenuti da je formula za cheddar vezana uz njegovo ime i da ćemo mi cheddar danas iskoristiti prvenstveno zbog njegovog orašastog okusa i odlične topivosti..

...tri godine kasnije, jedan od one dvojice kemičara, iz nekog, nama sasvim nepoznatog razloga, završi u onom mračnom i prašnjavom podrumu...bogami, tip je trebao dobro napregnuti oči da bi u onoj mrakači uspio ugledati drvenu bačvu bez ikakvih oznaka... rekosmo već da vrag nikad ne spava...i ne samo to, već i da vrag nikad ne da mira pa je radoznali kamičar odlučio otvoriti bačvetinu u kojoj se nalazio onaj nejestivi umak koji je u međuvremenu fermentirao i gle čuda, postao ono što je i sad, jedan od najpoznatijih umaka na svijetu...Lea & Perrins Worcestershire sauce...proizvodnja istoga je započela odmah (16. listopada 1897.) i na našu sreću traje, evo do dan-danas, a da baš nitko u međuveremenu nije otkrio koji su to sve sastojci osim: inćuna, jabučnog octa, češnjaka, luka, soli, melase, limuna, kiselih krastavaca, sojinog umaka, klinčića, chili paprike, bili ubačeni u podrumsku bačvu...nego, zašto je nama sve ovo toliko važno...pa zato što bez worcester umaka ne možemo napraviti onaj pravi barbecue umak za našu pljeskavicu...

...u prigodnu posudu trpamo redom: tomato ketchup (1000 g), jabučni ocat s medom (4 jušne žlice), smeđi šećer (3 jušne žlice), melasa (2 jušne žlice), sok od dvije naranče, sok od jabuke (200 ml), bourbon Four Roses (3 jušne žlice), Worcester umak (3 jušne žlice), senf (2 jušne žlice), Tabasco s okusom dima (15-ak kapi),  češnjak u granulama (1 jušna žlica), luk u granulama (1 jušna žlica), crvena dimljena paprika (2 jušne žlice), morska sol (1 mala žličica), kajenska paprika (1 mala žličica), mljeveni papar (1/2 male žličice), zatim svih 16 sastojaka dobro promiješamo, upalimo vatru pa kada na površini umaka ugledamo prve mjehuriće, smanjimo vatru i povremeno miješajući umak kuhamo idućih pola sata, tj. dok ne dobijemo željenu gustoću...that's it, BBQ sauce...samo na lagano...


...nije nužno da nam pljeskavica teži točno 248 grama jer ako igdje možemo zanemariti vagu, e onda je to u ovom slučaju, btw. za jednu osobu od cca. 93-94 kg biti će dostatna pljeskavica od 248 do 248,5 grama...dakle, vadimo meso iz frižidera, nauljimo dlanove i krećemo oblikovati pljeskavice u koje ćemo ugurati sitne komadiće sira i koja bi nakon što završimo trebala biti debela oko 2,5 centimetra, a teška upravo onoliko koliko smo to maloprije naveli, potom uzimamo malu čašicu za rakiju, u nju ulijemo didovu travaricu, eksiramo, sačekamo da nam se spuste dlake na rukama i leđima pa s istom tom čašicom u sredini netom ispeglane pljeskavice načinimo rupu koju ćemo kasnije ispuniti s...nego, jesam li već napomenuo da danas pripremamo đevrek (pljeskavicu s rupom u sredini)...


...đevrek pečemo na malo jačoj vatri bez probadanja istog i sa samo jednim okretanjem, cijela operacija pečenja bi trebala trajati (ako smo se dobro držali uputa), deset minuta s jedne strane i sedam i pol do osam minuta s druge strane...a valjalo bi znati i to, da se za vrijeme pečenja uljem premazuju samo rubovi, nikako cijeli đevrek...kada uberemo da je đevrek pri kraju s termičkom obradom, uzimamo lepinju/somun, koju smo prethodno razrezali i ugrijali pa na nju nanosimo dvije žlice onog našeg ajvara i razmazujemo ga u smjeru kazaljke na zidu, potom ajvar prekrijemo rikulom, a preko rikule rasporedimo karamelizirani luk, na luk bacamo tanko rezane kisele krastavce i žlicu kajmaka, pazeći pritom da nam kajmak bude točno na sredini lepinje, zatim uzimamo pečeni đevrek i centriramo ga tako da nam kajmak ispuni rupu, rupu na đevreku of course preko kojeg samo već rastopili cheddar koji je odležao u pećini minimalno šest mjeseci, potom sir ukrasimo s tri fete svježeg pomidora (rajčice) i finalmente, pečenim, hrskavim listićima dimljene pancete koje prelijemo onim našim jedinstvenim i nenadjebivim BBQ umakom, potom uzimamo onaj drugi dio lepinje i njime poklopimo priču...dalje...ne, nema dalje...


...i zašto je sad cristiano ronaldo bitan za ovu našu priču...pa zapravo, nebitan je, skroz, spomenuli smo ga kao misaonu cjelinu, kao lika koji je rođen na otoku s kojeg smo mi trebali bocu vina...doduše ni ona druga dvojica (joao i tristao) nisu baš nešto bitna, ok vele da su otkrili taj otok, ali opet...a četvrti (bartolomeu), ma on je spomenut samo da ne bude dišpar...i da ne zaboravim, nanese li vas ikad put (umjesto u rim) u sjevernu ameriku, ako već gore niste rođeni, trebali bi znati da se tamo worcester umak razlikuje od ovog europskog, ali ne samo po ambalaži, već i po kemijskom sastavu i zato ne pecite đevreke, ako nemate ćumura...dobar tek vam želim...



đevrek 
1 kg mljevene mlade junetine (plećka/vrat)...300 g mljevene svinjetine (plećka/vrat)...150 g dimljene pancete...150 g sira (cheddar)...3-4 režnja češnjaka...1 manja glavica crvenog luka (kapule)...1 dcl mineralne vode (gazirane)...3 žlice ulja...tucana ljuta papričica...mljeveni papar...sol...
barbecue sauce
ketchup...jabučni ocat (s medom)...smeđi šećer...melasa...sok od naranče...sok od jabuke...bourbon (four roses)...worcester umak...tabasco (dimljeni)...senf...češnjak u granulama...luk u granulama...crvena mljevena paprika (dimljena)...kajenska paprika...mljeveni papar...sol...
ostalo
lepinja/somun...ajvar...rikula/riga...kiseli krastavci...pomidor (rajčica)...kajmak...200 g sira (cheddar izrezan na listiće)...200 g dimljene pancete (izrezane na listiće)...

Nema komentara:

Objavi komentar